Uzimanjem bakšiša krši se zakon?

Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru i on je uzme, on praktično krši zakon jer bi inspektor u slučaju da pronađe višak novca u restoranu ili kafiću mogao poslodavca da kazni zatvaranjem lokala, ili novčano – preduzetnike sa pola miliona dinara, a pravna lica sa čak dva miliona dinara.
Uzimanjem bakšiša krši se zakon?
Foto: 021.rs
U mnogim zemljama bakšiš je regulisan zakonom – u Japanu se smatra uvredom, u Kini konobari očekuje napojnicu od tri odsto od računa, u Nujorku je to 15 odsto.
 
U Srbiji praksa ostavljanja napojnice postoji, u proseku je to nekih 10 odsto, ali nije regulisana nijednim zakonom i upravo su zato u Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES uputili inicijativu Vladi Srbije da se to promeni.
 
Predlažemo da se napojnica kod nas limitira na 10 odsto i registruje u kasi i da se na njega plaća porez na zaradu. Koristi od zakonskog regulisanja imali bi svi počev od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu”, kaže za Danas direktor HORES-a Georgi Genov.
 
Osim ove, HORES je državi uputio još jednu inicijativu – da se PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima smanji sa 20 na 10 odsto.
  • L0RY

    21.11.2018 21:16
    Tragi-komedija zakonodavstva
    Prvo neka Srbija primeni zakon na velike kriminalce koji kradu novac iz državnog budžeta.
    Posle nek se bave bakšišom. Bednici.
  • dule

    21.11.2018 15:14
    Novosađanka 19.11.2018 • 10:33
    Stipse
    Nećete da ostavite bakšiš tim ljudima koji rade krvav posao, ali za pevaljku se zato vadi iz šteka za dečju ekskurziju ako treba. Na primer, u Italiji vi dobijete već na računu zaračunat coperto, odnosno naknadu za uslugu. Treba to uvesti i ovde kad vam ovako ne odgovara, pa ćete sami do šanka po skuplje piće, a konobari će se lako snaći jer se to preko grane lepo plaća. Ja sam zaista mislila da smo mi jedna nacija koja nema zmiju u džepu ali sad vidim da je to iluzija. Deco, samo napolje, vidite li s kim živite? :)




    Coperto nije bakšiš nego kuver, ogromna razlika.
  • KOS

    21.11.2018 14:04
    Početak kraja...
    Ako jelo koje sam pojeo u restoranu zadovoljava moj kriterijum (a budem zadovaljan u 95% slučaja),naravno da ću napojnicu ostaviti i kuvaru koji je najzaslužniji za to,a ostaviću svaki put i konobaru koji je ljubazan.I naravno,to je samo moja stvar i ničija više. S toga ne treba raspravljati o tome,da li treba ili ne ostavljati napojnice,već treba da se zapitamo do kolike mere će ova država(vlast)da nas ugnjetava,i koliko će još načina pronaći,samo da bi ljudima izvukli pare iz džepa,tih malo para nad kojima još uvek nemaju kontrolu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.