Roditelji žele unapred da odrede ko će brinuti o njihovoj deci ako im se nešto desi

Podneta je inicijativa da mame i tate unapred, u slučaju da im se nešto desi, odluče ko će brinuti o potomcima.
Roditelji žele unapred da odrede ko će brinuti o njihovoj deci ako im se nešto desi
Foto: Pixabay
Šta se dešava sa mališanima koji izgube roditelje u saobraćajnim nesrećama ili ih prerano napuste zbog teške bolesti? Ko brine o njima kada ostanu sami na svetu?
 
Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovore žele da pronađu podnosioci inicijative "Naše dete - naša odluka", koja je nedavno stigla u Odbor za prava deteta Skupštine Srbije, a kojom se traži izmena Porodičnog zakona kako bi roditelji za života dobili pravo da odrede potencijalne staratelje svojoj deci u slučaju neke tragedije, saznaju Novosti.
 
Kada nema bližih srodnika, mališani život nastavljaju u domu ili, češće, u hraniteljskoj porodici. Dešava se u praksi da nekada i izraze želju, međutim, to uopšte ne obavezuje Centar za socijalni rad. Za dete je, svi su saglasni, najbolje da odrasta u porodici, ali kad se roditeljima nešto dogodi odluku o tome ko će brinuti o njima, po sadašnjim propisima, donosi Centar za socijalni rad. Ta odluka nije uvek ono što bi roditelji možda želeli. Nekada ni najbliži srodnici nisu najpoželjniji.
 
Odluku o stavljanju pod starateljstvo donosi isključivo organ starateljstva i onda kada su mame i tate psihički sposobni da samostalno, unapred, odluče o budućnosti svog deteta. Propisi nalažu da čim dete ostane bez roditelja, centar preuzima brigu o maloletniku.
 
"U slučajevima kada maloletna deca na tragičan ili sličan način ostanu bez roditelja, u velikom broju slučajeva brigu o deci preuzima neko od srodnika, ko želi i ko je podoban da obavlja tu ulogu, jer je u najboljem interesu deteta da odrasta u porodičnom okruženju", kažu u Centru za socijalni rad.
 
Zoran Polić, direktor Centra za socijalni rad u Priboju, kaže, za "Novosti", da inicijativa nije loša, ali uvek treba imati zadršku i razmisliti kakvi su biološki roditelji.
 
"Za one koji roditeljsku dužnost obavljaju u skladu sa propisima ovo je veoma dobra ideja", kaže Polić. 
 
Po sadašnjem zakonu roditelji mogu da povere dete na određeno vreme i oni to uvek rade sa nekom bliskom osobom. Dešavalo se u praksi da mališani ostanu bez mame i tate i onda centar dete uzima pod starateljstvo i pokušava da mu pronađe staratelja. Uvek se kreće od najbližih srodnika, prijatelja, kumova, osoba koje su bliske i poznate i mogu pozitivno u takvoj situaciju da utiču na dete.
 
Za Jasminu Mihnjak sa portala "Bebac", inicijativa je u suštini dobra jer niko bolje od roditelja ne može da zna šta je dobro za njih.
 
"U slučaju prerane smrti roditelja mališan postane broj o kome brine centar za socijalni rad. Najčešće oni odrede krvne srodnike, ali to ne mora da znači da je i najbolji interes deteta. Nekada je mnogo bolje da to bude bliska prijateljica. Mi roditelji moramo da imamo pravo i mogućnost da mislimo o deci i posle naše smrti. Propisi nam omogućavaju da im ostavimo imovinu, kuće ili stanove, ali ne i ko će im se naći u slučaju da ih prerano napustimo", kaže Mihnjak.
 
Jasmina Mihnjak smatra da ovaj predlog otvara i niz dodatnih pitanja. Po njoj, najpre bi trebalo promeniti Porodični zakon, ali i analizirati sve moguće situacije i pripremiti se za primenu.
 
"Treba utvrditi da li će centri i dalje imati ulogu da proveravaju podobnost u ovom slučaju predloga roditelja, šta će se dogoditi u slučaju kada je mama razvedena i dete sa njom, da li će tata imati pravo da odlučuje, ili će moći bez njega. Mora se sistemski pristupiti rešavanju problema. U nekim razvijenijim zemljama je ovaj problem rešen i sve se završava formularima, ali to je u sistemski uređenijim državama", zaključje Mihnjak.
  • Tamara

    19.11.2018 13:11
    Nisam ni znala
    Posto nisam roditelj nisam ni znala da ovo nije opcija. Mislim da je skroz u redu da se roditelji izjasne ko ce im se starati o detetu ukoliko dodje to takve situacije. Naravno, sve ovo uz nadzor socijalnih radnika kako bi obezbedili da se te izjave (roditelja) tj saglasnosti daju bez pritiska ( tipa jedan roditelj preti drugom i tako to... )
  • Bole

    19.11.2018 09:42
    Ovo je za nobela
    Kakva dilema.

    Ovo se kao mnogo desava, pa mora zakon sa se donosi?

    A ako razvedena majka umre, o deetu po zakonu mora da se stara otac. Pa nece valjda neko da i to dovodi u pitanje?

    Gdja mihnjak je izgleda strucnjakinja za ova pitanja kad oce da menja zakone.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.