Jednokratna pomoć penzionerima pred praznike verovatno će izostati

Ove godine penzioneri naverovatnije neće dobiti jednokratnu pomoć koju im je država 2016. i 2017. godine isplaćivala pred praznike.
Jednokratna pomoć penzionerima pred praznike verovatno će izostati
Foto: Pixabay
Iako se pričalo o mogućim isplatama od 5.000 ili 6.000 dinara koje bi penzioneri na svojim čekovima navodno trebalo da dobiju do kraja godine, kako "Blic" saznaje, ove pomoći neće biti. Razlog je nedavno povećanje primanja svih 1,7 miliona penzionera koje bi se praktično poklopilo sa eventualnom jednokratnom pomoći, a koju je država prethodne dve godine isplaćivala tokom novembra.
 
Činjenica je da najnovijim povećanjem nisu zadovoljni penzioneri sa najmanjim primanjima, jer rast od pet odsto u mnogim slučajevima ne prelazi nekoliko stotina dinara. Očekivali su više, a oko 100.000 penzionera dobilo je povećanje od svega 500 dinara, dok je 260.000 njih dobilo povećanje između 1.000 i 1.250 dinara. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je početkom oktobra da Vlada, pored najnovijih povišica, razmatra i mogućnost isplate jednokratne pomoći penzionerima.
 
"Oko 72 odsto penzionera u Srbiji živi teško i važno je da oni budu nešto zadovoljniji i da osete rezultate reforme. Zbog toga sam tražio da i penzioneri sa primanjima do 32.000 dinara dobiju povišicu od pet odsto od oktobarske penzije, iako im ne sleduje posle ukidanja zakona kojim su penzije veće od tog iznosa bile privremeno umanjene. Hoćemo i sledeće godine da uvećamo penzije tri, četiri, ili, ako budemo u mogućnosti i pet odsto", rekao je predsednik pre nešto više od mesec dana.
 
Ukupno 1,7 miliona penzionera prethodne dve godine dobijalo je u novembru jednokratnu pomoć od 5.000 dinara. Pojedine ankete pokazale su tada da su se isplatama najsiromašniji penzioneri radovali više nego dobijenim povišicama tokom godine, posebno zbog toga što je isplata stizala uoči praznika i slava.
 
Podsetimo, pre nekliko dana Fiskalni savet je zauzeo stav da u narednoj godini neće biti prostora za novo povećanje penzija, o čemu detaljnije možete čitati OVDE.
  • GORAN

    20.11.2018 08:24
    sramota
    treba da ih bude sramota
  • mirjana

    19.11.2018 23:04
    povodom pisma
    Povodom najave da ce Vucic uputiti pismo penzionerima,obavestavam ga da me njegovo licemerje,prenemaganje,lazna i izrezirana zabrinutost za ljudske sudbine ne zanima.Odavno je vec provaljen i niko ,ko i malo misli svojom glavom u ovoj Srbiji,mu ne veruje ni jednu rec koju izgovori.
    Taj literarni sastav neka uputi svojoj uciteljici i grupi poltrona iz vlastite senke.A moze da ga cita sebi ispred ogledala diveci se svojoj elokvenciji i velicini.
    Neka se ne izlaze trosku posto cu posiljku pocepati ,mada znam da mu je to sasvim svejedno jer to "pismo" pise iskljucivo zbog sebe.
  • Ana

    19.11.2018 20:24
    Pa naravno da nema para, potrosili sve na rasvetu. Ko zna koliko ce jos para da se potrosi za docek na trgu. Vise ne vazi ona ''leba i igara'', kod nas nema leba, ,samo igara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.