REM: 'Ljubi vas deda Ratko' nije govor mržnje

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je danas da "nema zakonskog osnova za mešanje u program Hepi TV", povodom telefonskog uključenja Ratka Mladića u program te televizije.
REM je zamolio sve učesnike u javnom dijalogu, a pogotovo svoje bivše članove, da prestanu da se "paušalno i olako bave stvarima koje, očigledno, nedovoljno poznaju".
 
U saopštenju povodom telefonskog uključenja Mladića u program Hepi TV i tvrdnje Gordane Suše i pojedinih medija koji tvrde da je ovaj organ morao da reaguje, REM kaže da član 30 Zakona o elektronskim medijima, na koji se Suša "nonšalantno pozvala, kao da stvarno zna o čemu je reč", doslovno glasi:
 
"Regulator je u pogledu postojanja krivičnog dela, privrednog prestupa i prekršaja, kao i odgovornosti za njih, vezan za pravnosnažnu presudu suda kojom je optuženi oglašen krivim".
 
"Prema tome, navodi REM, ovaj član, bez obzira na činjenicu kada se primenjuje, kao i na to da li je odluku doneo naš ili međunarodni sud, nikako ne može da se odnosi na Ratka Mladića, iz prostog razloga što on nije pravosnažno osuđen i žalbeni postupak mu je u toku. Regulatorno telo za elektronske medije nikada nije primilo nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu kojim se traži bilo kakva zabrana kada je reč o medijskom tretmanu haških optuženika", piše u saopštenju.
 
REM bi, kako se ističe, moglo da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda.
 
"Kako 'ljubi vas deda Ratko' nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Hepi televizije", kaže se u saopštenju Saveta REM.
 
Zbog svega navedenog, kako se navodi, REM još jednom apeluje na sve učesnike u javnom dijalogu da se dobro obaveste, pročitaju zakone i shvate suštinu postojanja i posla regulatora, "pre nego što krenu da mu dele lekcije".
 
Podsetimo, i članica saveta REM-a Olivera Zekić je pre nekoliko dana rekla da to telo neće ništa preduzeti povodom toga što se u emisiji Milomira Marića na TV Hepi juče uživo u program uključio Ratko Mladić, koji je prvostepenom presudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog, i zbog genocida u Srebrenici.
  • ST

    19.11.2018 16:47
    Olivera Zekic u sluzbi vladajuce sramote.
  • /

    19.11.2018 16:26
    /
    a sta cemo sa finansijama za knjigu koje je obezbedila nova banja luka
  • Futog

    19.11.2018 15:43
    Www
    Zasto su kod nas kriminalci olos slabici heroji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija