Advokati odbijaju da budu uslužna delatnost

Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Vladu Srbije da povuku Predlog zakona o uslugama iz skupštinske procedure.
Advokati odbijaju da budu uslužna delatnost
Foto: Pixabay
U saopštenju AKS se ističe da advokatura ne može biti obuhvaćena odredbama zakona koji reguliše uslužnu delatnost, već da mora ostati profesija čija je osnovna delatnost pružanje pravne pomoći građanima i kao takva da jasno ostane odvojena od pružanja privrednih usluga.
 
"Ukoliko Predlog zakona o uslugama ne bude povučen iz procedure, AKS zahteva od Ministarstva pravde, kao resornog ministarstva, da sprovede propisanu proceduru u cilju izmene odredbe člana 3 stav 2 tačka 6 tako da glasi: "U članu 3 stav 2 tačka 6 menja se i glasi: pravnu pomoć koju pruža advokatura, kao samostalna i nezavisna služba" i brisanje odredbe člana 15 stav 1 alineja 8, tačka 4 ovog predloga", navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju se napominje da u ovom slučaju nije poštovana procedura za utvrđivanje Predloga zakona o uslugama, jer je izostala javna rasprava i nije pribavljeno mišljenje Ministarstva pravde u vezi sa propisom koji se odnose na advokaturu.
 
AKS, kako se navodi, insistira na sprovođenju sporazuma koji je 23. januara 2015. godine zaključen sa Ministarstvom pravde, a prema kojem će se rad i položaj advokature uređivati isključivo Zakonom o advokaturi i u čijoj izradi će predstavnici advokature aktivno učestvovati.
 
Advokati takođe podsećaju na ustavnopravni položaj advokature u Republici Srbiji, kao i činjenicu da je advokatura jedina samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći čiji je osnovni zadatak zaštita i odbrana ljudskih prava i sloboda građana i njihovih interesa.
  • 2 u 1

    22.11.2018 11:59
    @Kaya
    I pomažu i deru. Ali ako advokati postanu usulžna delatnost, deraće još više, a tada za većinu gradjana pomoći neće biti. Ako ne budu imali advokata, oderaće ih svako ko ih bude tužio.
  • Kaya

    21.11.2018 05:30
    Pomoc se ne naplacuje.
    Dragi advokati treba da otvorite Vujakliju i procitate znacenje reci pomoc. Pa onda razmislite sta to vi u stvari radite. Pomazete ili derete.
  • Nada

    20.11.2018 09:52
    Bas su providni:) Ako pruzaju usluge, kao sto uostalom i rade- pruzaju usluge pravne pomoci, treba da plate porez na naplacenu uslugu.
    Ajd neka se jave i za nesto drugo osim teme svog dzepa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.