Đorđević: Nepotrebno da privatni detektivi proveravaju da li su radnici na lažnom bolovanju

Smatram da nema potrebe da privatni detektivi proveravaju da li su radnici na pravom ili lažnom bolovanju, izjavio je danas ministar za rad Zoran Đorđević.
Ministar je upitan da potvrdi tu informaciju u medijima, kazao da je i on sam za to saznao iz medija, te da ne zna ko je to plasirao i kako.
 
"Mislim da je Zakon o radu dosta precizno definisao koje su obaveze poslodavca, kako i na koji način može da kontroliše bolovanje tako da ne bih išao previše u maštu šta se sve može. Ali, mislim da nema potrebe za tim stvarima", kaže Đorđević.
 
Izmenama Zakona o detektivskoj delatnosti, obim podataka koji su privatni detektivi ovlašćeni da prikupljaju proširen je sa tri nova ovlašćenja, a jedno od njih je da u ime firme mogu da proveravaju da li su radnici na lažnim bolovanjima.
 
Privatni detektivi ubuduće će moći i fotografijom da dokažu da li je neko na lažnom bolovanju i za to vreme, na primer, obavlja neki privatan posao. Takođe, detektivi će moći da prikupljaju i podatke o kandidatima za zapošljavanje (proveravaju tačnost njihovih biografija), kao i podatke o krivičnim delima koja se gone po privatnoj tužbi. Izmene i dopune Zakona o detektivskoj delatnosti sada su usaglašene sa Zakonom o opštem upravnom postupku i inspekcijskom nadzoru, a usvojene su prošlog petka u SKupštini Srbije, piše Politika.
 
Opširnije OVDE.
  • NVV

    21.11.2018 07:56
    Ovo se u Švajcarskoj primenjuje već godinama.
  • Pićuka

    20.11.2018 19:15
    Malo se brka između lažnog bolovanja i zloupotreba bolovanja. Lekar je kriv za lažno bolovanje a ja mogu biti bolestan i biti opravdano na bolovanju i to zloupotrebiti. Kako bi obućar koji se zove detektiv utvrđiva da je bolovanje lažno? Ako ima zloupotreba, većina to radi iz muke. Nije opravdanje ali 21. je vek a čovek ne može da živi od plate.
  • obrni

    20.11.2018 15:36
    Treba postaviti gradane da svaki dan nadgledaju rad ministara i poslanika u skupstini, na poligrafe i da podnose izvestaje o radu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.