Država ćuti na zahteve vaspitača, moguć štrajk u vrtićima

Vaspitači u vrtićima nezadovoljni su zbog toga što je za sledeću godinu planirano povećanje plate od sedam odsto, dok će zaposleni u srednjim i osnovnim školama dobiti devet odsto uvećanja.
Država ćuti na zahteve vaspitača, moguć štrajk u vrtićima
Foto: Pixabay
Vaspitači sada traže povećanje od 15 odsto ili će stupiti u štrajk, za N1 kaže predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja Ljiljana Kiković.
 
Kiković je u Danu uživo TV N1 objasnila da su za povišicu od sedam odsto saznali tek iz uputstva koje je Vlada Srbije prosledila lokalnim samoupravama. Podsetila je da je za predškolsko obrazovanje nadležno Ministarstvo prosvete, osim kada je reč o platama koje isplaćuju lokalne samouprave.
 
Vaspitači su na taj način izdvojeni iz delatnosti, upozorava Kiković i ističe da njihov zahtev, pre svega, nisu veće plate, već da pređu na direktan budžet. Dešavalo se, naime, da se lokalnim samoupravama transferiše novac za plate vaspitača, ali da se zarade ne isplaćuju.
 
“Da li neko u školi četiri meseca nije imao platu? A naši - Zaječar, Bela Palanka… Po četiri meseca nisu primali platu! Kad se kontroliše rad, nikada nije ništa loše pronađeno”, kazala je Kiković.
 
Zahtev za pregovorima, prema njenim rečima, prilika je da se razgovorima reši problem predškolstva i narednih dana očekuje poziv iz Ministarstva. Neverovatno je, kako kaže, da lokalne samouprave ignorišu uputstvo Vlade Srbije i ne isplaćuju zarade vaspitačima, zbog čega se žalila i Ministarstvu finansija.
 
“Očekujem da će nas pozvati i da razgoavamo o uređenju delatnosti. Vidim da je država nemoćna da kontroliše rad lokalne samouprave. Neko preskoči uputstvo i kaže ja to neću da primenim. Prvi put imamo osnovicu istu kao i škole, a veliki broj predsednika opština nije hteo to da plati. Neverovatno je da država nije u stanju to da izreguliše”, ocenjuje Kiković.
 
Dodala je i da se zbog neusaglašenog sistema na nivou države, dešava da pojedine lokalne samouprave podignu plate vaspitačima uoči izbora, što dovodi do neravnopravnog tretmana zaposlenih u predškolskim ustanovama.
 
Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja podseća da vaspitači nikada nisu štrajkovali i pretili preko dece, ali da će možda biti primorani na to da zatvore vrtiće na jedan dan, pa da država onda proceni treba li joj predškolstvo. "Sačekaćemo još nekoliko dana, pa videti. Tražimo pregovore, nećemo preko dece", poručila je ona i dodala da ima utisak da se sindikati prosvete štrajkovima lakše izbore za svoje zahteve, dok želja vaspitača da se kroz razgovor, na civilizovani način dođe do rešenja, nailazi na ignorisanje od strane državnih organa.
  • Vladimir

    21.11.2018 09:21
    Požar
    Nigde nisam video vest da je juče izbio požar u vrtiću u SR.Karlovcima i da su pozvani roditelji da pokupe decu,i to nije prvi put da imaju problema sa instalacijama.Možda ovo nije vest ,ali moja unuka ide u to zabavište pa sam vrlo zainteresovan za njenu i a ostale dece u vrtiću u Karlovcima.
  • Gradjanka

    21.11.2018 07:29
    Dosta su izdržali
    I treba da štrajkuju, ne znam kako su i do sada ćutali. Brinu o 30-oro dece za manje od 30000.Sramota!
  • t

    20.11.2018 21:45
    STOP diskriminaciji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.