Južne vesti: Predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović izbačena sa aleksinačkog festivala

Mesecima ranije najavljena, dva dana pred Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu, predstava "Utopljena duša", u kojoj jednu od glavnih uloga igra Sergej Trifunović, izbačena je sa repertoara.
Iz Beogradskog dramskog pozorišta čija je predstava "zamenjena" kažu da su tako zahtevali organizatori, a predsednik festivalskog odbora Grujica Veljković tvrdi da nije reč o zabrani, već da je tako odlučeno da ne bi bilo "eventualnog sukoba interesa", jer je Trifunovićev otac umetnički direktor festivala, pišu Južne vesti.
 
Operativna direktorka Beogradskog dramskog pozorišta Bojana Karajović kaže da je od organizatora u poslednji čas stigao zahtev da umesto pomenute predstave, glumci ovog teatra odigraju neku drugu.
 
"Da, to je istina, to je tačno, to će se desiti. Selekcija je promenjena, u selekciji je sada predstava "Na tragu" Nikole Milojevića, predstava izvedena premijerno u maju na našoj sceni. Što se razloga tiče, to ćete morati sa organizatorima i selektorima", dodaje Karajovićeva.
 
Da li sumnjaju da je razlog za promenu komada činjenica da jednu od glavnih uloga tumači Sergej Trifunović, koji je poslednjih meseci "meta" tabloida, ali i vlasti zbog humanitarne fondacije koju vodu i čije poslovanje "češljaju" inspekcije, iz BDP-a nisu želeli da komentarišu. 
 
Zbog čega su organizatori odlučili da samo dva dana pred festival sa repertoara izbace predstavu u kojoj igra poznati glumac, iako je mesecima ranije najavljena, pokušao je da pojasni predsednik festivalskog odbora, inače predsednik Skupštine opštine Aleksinac - Grujica Veljković.
 
Glavni razlog je, kako kaže, "eventualni sukob interesa", jer je Toma Trifunović, otac poznatog glumca, umetnički direktor festivala. Ipak, na pitanje novinara zbog čega to nije bio problem 2016. godine, kada je Sergej imao glavnu ulogu u predstavi Voz, a sada se naprasno donosi ovakva odluka, Veljković nije pojasnio.
 
Još jedan od razloga je, kako kaže, to što se festival plaća novcem građana, pa moraju "da ih troše po zakonu". Na pitanje da li to znači da je prethodnih godina kršen zakon, Veljković kaže da je reč o "eventualnom kršenju zakona" zbog različitih pravnih tumačenja.
 
Međutim, osim što je selektovao festivalske predstave, Toma Trifunović nije član ovogodišnjeg žirija, pa samim tim neće glasati o najboljima, niti će biti blizu potencijalnog sukoba interesa. U žiriju će, prema najavama organizatora, biti Milivoje Mlađenović, Slobodan Savić i Anastas Pop Dimitrov.
 
Iako se u Aleksincu sumnja da je pravi razlog "zamene" predstava Trifunovićeva "nepodobnost" za aktuelnu političku garnituru, Veljković je to demantovao i ponovio da su u pitanju formalno-pravni razlozi.
 
Inače, Trufunović je na naslovne strane tabloida dospeo nakon kritika vlasti oko novca za lečenje dece u inostranstvu. Tada je na njega krenula prava hajka i bujica, zasada, nedokazanih optužbi. Njegovu humanitarnu organizaciju "Podrži život", prema njegovim svedočenjima, "okupirale" su inspekcije, a na društvenim mrežama ga nisu štedeli ni visoki funkcioneri SNS nazivajući ga pogrdnim imenima.
 
Podsetimo, pre nekoliko meseci je najavljeno koje predstave će se takmičiti na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, koji počinje u četvrtak 22. novembra.
  • brane

    21.11.2018 02:31
    Sergej drzi se. Pokusao si nesto cemu 90% populacije nije doraslo. Svaka ti cast na hrabrosti.
  • Aleksincanin

    20.11.2018 23:04
    Predlog
    Ako se već sumnja na Sergeja i kriminalne radnje, onda neka policija malo proceslja i ove što su na vlasti u Aleksincu, a mogu i njihove najbliže rođake, recimo sina predsednika opštine koji je insistirao da se zabrani predstava... O kakvoj nekulturi je reč govori i činjenica da su za dan opštine uručili plaketu Sergejevom ocu, jer da njega nije bilo, ne bi bilo ni festivala, a sad mu diraju u porodicu. Proverite onda i porodicu Stanković, ima tu materijala
  • Stradija

    20.11.2018 21:50
    Svakog dana u svakom pogledu..
    Ova vlast najgorih vuce nas sve u vir fekalija. Dok i poslednji naprednjak to shvati bice dockan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.