Srbija nema dovoljno profesionalaca koji se bave decom

U Srbiji oko 50 odsto dece prima neku vrstu socijalnog davanja, rečeno je u Beogradu na predstavljanju "Posebnog izveštaja zaštitnika građana o stanju prava deteta" koji upozorava i na nedostatak profesionalaca koji pružaju usluge deci.
Srbija nema dovoljno profesionalaca koji se bave decom
Foto: Pixabay
Mere ekonomske štednje ne smeju uticati na ostvarenje prava deteta, a one su, između ostalog, dovele do toga da neki Centri za socijalni rad nemaju psihologa, rekla je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović koja je upozorila i na mali broj stručnjaka koji se bave slučajevima nasilja među decom.
 
Stevanović, koja je zadužena za prava deteta i rodnu ravnopravnost, dodala je da su se mere štednje odnosno zapošljavanja u javnom sektoru odrazile i na rad dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.
 
Prema njenim rečima, kancelarija zaštitnika je za poslednjih 11 godina dobila 3.500 pritužbi kojima su građani ukazivali da administracija krši njihova prava.
 
"Tim povodom institucijama smo uputili 1.000 preporuka za unapređenje prava dece", rekla je Stevanović i precizirala da su "deca, deca do 18 godina" i da nema podele na one od 10, 14, 15, 18 godina.
 
Prema njenim rečima, izveštaj je uputio preporuke institucijama, akademskoj zajednici, medijima, civilnom sektoru kako da se problemi ublaže i ako je moguće otklone.
 
"Dečaci i devojčice su u velikoj meri nevidljivi kao građani i njihovo mesto i uloga u procesu odlučivanja se mora povećati", rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis.
 
Dominićis je rekla da u Srbiji ima još dosta posla u oblasti prava deteta iako su nadležni za prosvetu, zdravstveni i pravni sistem i socijalnu zaštitu ostvarili dobre rezultate - smanjena je smrtnost dece, povećana njihova uključenost u inkluzivno obrazovanje ... Prema rečima direktorke, potrebno je raditi i na decentralizaciji zakona, na praćenju raspodele javnih sredstava...
 
Kako je povodom Međunarodnog dana deteta UNICEF juče saopštio - oko 30 odsto dece u Srbiji živi na ivici siromaštva, a svako 10 u apsolutnom siromaštvu, 20 odsto ih nije primilo sve vakcine, a skoro trećina mlađih od pet godina nema odgovarajuću ishranu.
  • Slanina

    21.11.2018 08:53
    Kad vec pricamo o deci...
    Mogli bi da napisete neki tekst o upotrebi decijih igralista. Kako ih preko dana koriste ovi do 10-ak godina i donose lopte i lopate za pesak, a uvece ovi malo stariji sto donose spriceve i alkohol. Cigarete se, naravno, podrazumevaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.