Makron pisao Vučiću: Znam koliko je srpski narod propatio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojem je, između ostalog, naveo da "zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata".
Vučićev kabinet objavio je Markonovo pismo, u kojem se francuski predsednik zahvaljuje srpskom kolegi na prisustvu ceremoniji u Parizu povodom stogodišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu.
 
"Znаm koliko je srpski nаrod propаtio tokom Prvog svetskog rаtа, podnevši strаšne žrtve od više od milion i dve stotine hiljаdа ljudi, što je činilo gotovo trećinu stаnovništvа. Želim dа odаm priznаnje njihovoj borbi nа strаni sаveznicа, а posebno Frаncuske nа Solunskom frontu, o kome se ne govori tаko često, iаko je bio odlučujući zа okončаnje tog rаzаrаjućeg sukobа", napisao je Makron.
 
Dodao je da bi kao osnova za dalje unapređivanje saradnje, ekonomskih vrednosti i regionalne stabilnosti trebalo da posluže "obeležаvаnje brаtstvа po oružju nаših dveju zemаljа i žrtve nаših vojnikа".
 
"Želim dа Vi i srpski nаrod budete u potpunosti uvereni u moje zаlаgаnje dа se ukаže čаst i oživi ovo sećаnje, kаo što ćemo to zаjedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembrа ove godine", naveo je Makron i zahvalio se Srbiji na razvoju nastave francuskog jezika i multilаterаlne frаnkofone sаrаdnje.
 
 
Vučić: Posle Makronovog pisma mi je lakše
 
Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je danas zahvalnost predsedniku Francuske Makronu na ličnom pismu koje je uputio Srbiji i ocenio da je to dobra najava i dobar signal pred posetu Makrona Srbiji.
 
Vučić je za televiziju Pink rekao da se ne radi o cirkularnom pismu, koje bi išlo svima koji su prisustvovali ceremoniji u Parizu, već o posebnom pismu za Srbiju, koje mu je uručio predsednik Francuske. Prema njegovim rečima, u pismu je iskazano visoko poštovanje prema državi Srbiji i srpskom narodu.
 
"Protokol posete Makrona pokazuje da želi da ukaže poštovanje za srpske žrtve i koliko ceni borbu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. U drugom delu pisma govori se o stabilnosti i evropskom putu", preneo je Vučić.
 
On je istakao da je na nama da napravimo takvu posetu predsedniku Francuske koju će pamtiti i pokažemo tradicionalno srpsko gostolublje i gostoprimstvo.
 
"Srbi nikada nisu tražili ništa više od običnog poštovanja. Ne tražimo ništa. Mi smo jedna od retkih zemalja koja najmanje novca traži od EU. Ne kukamo, ne molimo ni za poglavlja, ni za šta. Ništa posebno ne tražimo. Ono što tražimo za našu zemlju je poštovanje, a sposobni smo sami da zaradimo i napravimo", naglasio je Vučić.
 
Ova poseta govori o promenjenoj poziciji Srbije, i nešto boljem mestu i većem značaju koji ima u svetu, ali to ne znači da smo svetska sila niti ćemo ikada biti i te snove moramo da ostavimo po strani, rekao je Vučić.
  • perica

    21.11.2018 23:30
    komentar
    Nisi morao da mu pišeš, sve smo videli u Parizu.
  • ĐURO

    21.11.2018 20:05
    PA OVO JE NAPISANO PRE ONE
    Blamaže u Parizu!
    Zato i nema izvinjenja!
  • Mrrr

    21.11.2018 13:15
    Makron
    Drago mi je da su Francuzi shvatili kakav su propust napravili i kolike je zrtve Srbija podnela tokom Prvog svetskog rata.Srbija ce uvek prihvatiti ruku prijatelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.