Radnici iz Srbije prevareni u Slovačkoj: Vraćaju se bez plate

Grupa od 50-tak radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostala je, kako kažu, bez posla, plata i rešenja za tu situaciju.
Radnici iz Srbije prevareni u Slovačkoj: Vraćaju se bez plate
Foto: Pixabay
Oni tvrde da je slovačka agencija koja ih je angažovala zatvorena i da nisu dobili platu, kao ni obećanu nedeljnu akontaciju. Prema njihovoj proceni, preko te agencije u Slovačkoj je angažovano oko 500 građana iz Srbije.
 
Radnik N.D. kaže da je do sada radio u fabrici "Fremać" u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.
 
"U agenciju je 14. novembra upala policija (tržišna inspekcija), vlasnici agencije su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do nas. Danas je šesti dan kako agencija ne radi", priča N.D. U fabrici u kojoj je on radio, kaže, ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.
 
"Ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi", priča taj radnik. 
 
Objašnjava da u petak radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje (50 evra) i da bi danas "po ugovoru" trebalo da dobiju platu, ali da agencija ne radi.
 
Ambasada: U kontaktu smo s radnicima
 
U Ministarstvu spoljnih poslova navode da je Ambasada Srbije u Bratislavi u kontaktu sa našim radnicima kao i slovačkim institucijama i da će po potrebi preduzeti potrebne mere.
 
Kako navode, "Ambasadi su se 20. novembra obratili državljani Srbije na privremenom radu u Slovačkoj, angažovani preko slovačke agencije za zapošljavanje 'Rasken', povodom moguće neisplate zarađenih plata pošto su, prema njihovim navodima, vlasnici navedene agencije uhapšeni".
 
"Ambasada je o slučaju državljana Srbije u Bratislavi, pored Ministarstva spoljnih poslova, obavestila i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za rad", kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.
 
Pre odlaska potpisati ugovor
 
Iz Ministarstva za rad ponovo apeluju na građane da ne odlaze u inostranstvo ukoliko pre toga ne potpišu ugovor o radu.
 
"U konkretnom slučaju naši građani nisu bili angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje, kao ni preko agencije za zapošljavanje sa važećom dozvolom za rad ovog ministarstva, bili su angažovani preko slovačke agencije Rasken sa sedištem u Trnavi", kažu u Ministarstvu za rad.
 
Navode da Nacionalna služba za zapošljavanje vodi evidenciju svih građana koji su na rad u van Srbije otišli legalno, dok nadležni organi države, kako kažu, ne mogu da imaju tačne brojke kad je reč o samoinicijativnom odlasku na rad bez zvaničnih ugovora.
 
"Još jednom apelujemo na naše građane da ne odlaze na rad u inostranstvo bez prethodno potpisanog ugovora o radu kojim se obezbeđuje zaštita građana na radu u inostranstvu, kao ni posredstvom agencija koje nisu dobile dozvolu za rad od strane ovog ministarstva, kao ni samoincijativno", poručuju iz ministarstva.
 
Ističu da se ugovor o radu potpisuje pre odlaska na rad u inostranstvo i da Nacionalna služba za zapošljavanje, kroz ustanovljenu mrežu sedam migracionih servisnih centara - MSC (Beograd, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Kraljevo, Kruševac i Bor), migrantima i potencijalnim migrantima pruža informacije o rizicima iregularne migracije, pravima migranata, procedurama za dobijanje viza, radnih i boravišnih dozvola, mogućnostima za zapošljavanje i studiranje u inostranstvu...
 
Radnicima obećana isplata
 
Radnici kažu da su im predstavnici agencije danas obećali isplatu posle 2. decembra, a da će ih sutra posetiti ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić. Navode da im je zaposleni u agenciji obećao isplatu za oktobar i novembar i da će im novac biti uplaćen "postnet" uplatom.
 
"Rečeno nam je da nam je smeštaj plaćen do 31. novembra. Biće organizovan besplatan prevoz do Beograda ili Novog Sada, ali odlazimo bez para", navode radnici.
 
Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u toj zemlji dolazi iz Rumunije i Srbije, a samo u fabrikama te zemlje radi 6.800 naših građana od kojih većina nema dozvolu za rad.
  • Deja NN

    22.11.2018 11:44
    Ko koga pravi ludim
    Do 31.novembra?? Hmmm.. To agencija ima neki novi kalendar..
  • lasla

    22.11.2018 08:23
    "Rečeno nam je da nam je smeštaj plaćen do 31. NOVEMBRA?" Već se tu vidi s kim imaju posla
  • x

    22.11.2018 07:36
    y
    opet tanjug u kampanji protiv odlaska.
    bilo bi lepo saznati ime i prezime onog ko je napisao ovaj članak.

    i kad sam već tu: "Rečeno nam je da nam je smeštaj plaćen do 31. novembra."
    novembar ima 30 dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.