Građani Srbije plaćaju kazne, stranci uspešno izbegavaju

Najmanje 7.000 vozača mesečno dobije kaznu na kućnu adresu na osnovu sistema za beleženje prekoračenja srednje brzine na autoputu, ali je problem što je tri i po puta više stranaca koji izbegnu da plate, zbog čega budžet na kraju ostaje bez skoro 600.000 evra.
Građani Srbije plaćaju kazne, stranci uspešno izbegavaju
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", pre šest meseci saobraćajna policija počela je da pomoću kamera na naplatnim rampama kažnjava prekoračenje prosečne brzine na autoputu i zasad novu kaznenu politiku najviše osećaju domaći vozači.
 
"Mesečno nam od 'Puteva Srbije' u proseku stigne oko 30.000 snimaka vozila čiji su vozači prekoračili srednju brzinu, od kojih su između 7.000 i 10.000 automobili sa domaćim tablicama koje procesuiramo čim dobijemo dokumentaciju. Ostatak, 23.000-24.000 prekršaja napravili su vozači sa stranim registarskim oznakama do kojih, nažalost, teško dolazimo zbog brojnih administrativnih prepreka", objašnjavaju u saobraćajnoj policiji za "Blic".
 
Poručuju da i druge države imaju problem da naplate kazne stranim državljanima.
 
"Najveći problem je što nismo članica Evropske unije jer strani državljanin nama nije obavezan da da svoje podatke. Drugo, mi nemamo onlajn podatke o prekršaju u realnom vremenu, već dokumentaciju o prekoračenju brzine dobijamo mesec dana nakon prekršaja, a tada obično stranac više nije u Srbiji. Vozače sa stranim tablicama procesuiramo presretačima, radarima ili tako što dežuramo na naplatnim rampama", dodaju u policiji.
 
Gotovo 90 odsto prekršaja koje beleže kamere na naplatnim rampama su prekoračenja dozvoljene srednje brzine do 20 kilometara na sat, što znači da najveći broj neodgovornih vozača na autoputu vozi brzinom između 131 i 150 kilometara na čas, a za takav prekršaj predviđena je kazna od 3.000 dinara. 
 
Hipotetički, da je 23.000 vozača sa stranim tablicama napravilo prekoračenje brzine za najmanju kaznu, budžet Srbije bi svakog meseca bio puniji za oko 69 miliona dinara ili gotovo 600.000 evra. 
 
Jedan od načina da stranci ne prolaze nekažnjeno bio bi taj da se formira baza podataka prestupnika sa stranim tablicama kojima bi saobraćajna policija kaznu isporučivala na naplatnim rampama kada sledeći put ponovo dođu u Srbiju.
 
"Za sledeću godinu gledaćemo da pronađemo najbolji model da sankcionišemo vozače sa stranim registarskim oznakama iako ih ne uhvatimo odmah u prekršaju", zaključuju u policiji.
  • JS

    25.11.2018 09:18
    IT strucnjaci
    Zemlja nam puna IT strucnjaka, maltene od toga nam drzava zivi. Preko IT projekata peru debele pare u drzavi a ne mogu da naprave softver koji ce automatski kada se registruje prekoracenje brzine na sve granicne prelaze slati informacije o tome ko je i koliko prekoracio brzinu. Onda lepo kad dodje na granicu, a docice, ne moze da izadje iz zemlje dok ne plati kaznu i cao. Ali jelte, nekome to ne ide u korist..
  • 100% Таксиста

    25.11.2018 05:13
    @Ma bolje da
    Човек потпуно у праву. Полиција неписмена да исконтролише стране документе, а многи су чак у Царинском прекршају. Саобраћајна инспекцијаТаксистима наплаћује казне за паркирање на ,,цивилном паркингу" а многи са нерегистрованих аутомобилима стоје по паркинзима. А шта је још са онима са Црногорским, Хрватским и Босанским таблицама. Све плате другој држави, а живе и раде у Србији.
  • La Piovra

    25.11.2018 03:29
    Pricao sam sa saobracajcem
    Saobracajna policija ima mogućnost provere registracije preko ambasade ako baš hoće.
    Bitnije im je osiguranje nego registracija.
    Mada stotkica prolazi kako god okrenes

    Šabiću hvala sto si se borio protiv kamera tako da saobracajna moze nesmetano da krade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija