Ostaci Virtemberške kapije na Trgu republike u Beogradu biće zatrpani

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je utvrđeno da su na Trgu republike tokom rekonstrukcije pronađeni ostaci Virtemberške kapije.
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da je reč o kapiji koja je podignuta 1725. godine i porušena u zimu 1739/40. godine. Navode da će ostaci kapije će biti "adekvatno konzervirani i zatrpani".
 
"Otkriveni ostaci ove kapije, po svojim dimenzijama i gabaritima, u potpunosti odgovaraju osnovama poznatih baroknih kapija iz ovog vremena, pre svega kapiji na Beogradskoj tvrđavi podignutoj u istom periodu", navodi se u saopštenju.
 
Komisija Zavoda, koju čine predstavnici gradskih i republičkih institucija, predložila je da se svi radovi na Trgu nastave po "postojećem konceptu autorskog tima", a da se otkriveni ostaci kapije predstave "različitom vrstom popločavanja".
 
"Svi arheološki ostaci se na adekvatan način konzerviraju i zatrpavaju, a neophodno je sprovođenje druge faze arheološkog istraživanja u zoni postojeće saobraćajnice da bi se otkriveni nalazi sagledali u celini i da bi se doneo stav o prezentaciji kompletnog prostora", navode u Zavodu.
 
Dodaje se da je neophodno izmeštanje celokupne planirane instalacije u zoni arheoloških ispitivanja.
  • max

    23.11.2018 10:55
    vi iz nova sada
    Kanda je medj vama dosta ovih zatucanih auto-fašista.
    Pa dokle vise negujete taj korov mili moji Novosadjani
  • @/

    23.11.2018 08:43
    Austrougarska istorija nikome ne godi i nikome je ne bih poželeo. Samo pitajte mađare zašto ne nazdravljaju pivom, za početak.
  • Gorki

    23.11.2018 07:01
    @svetlana
    Na mestu skupštine je i dalje stočna pijaca. Sve je na prodaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija