Sindikat: Sudovi krše zakone

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima (SZPO) Slađanka Milošević pozvala je poslanike Skupštine Srbije da pokrenu postupak izmena Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu ili da usvoje poseban zakon o pravosudnim službenicima kako bi se sprečila "diskriminacija i eksploatacija".
Sindikat: Sudovi krše zakone
Foto: 021.rs
U otvorenom pismu ona je navela da je razvrstavanje zaposlenih na državne službenike i nameštenike obavljeno proizvoljno i da, zbog neadekvatnih propisa i nedovoljnog broja, dolazi do kršenja zakona u samim sudovima.
 
"Prema slovu zakona, državni službenici obavljaju poslove iz delokruga organa, dakle, složenije i bolje plaćene, a nameštenici obavljaju pomoćno-tehničke, odnosno sporedne poslove. Naglašavamo da nijednim propisom nije određeno koji su to sporedni poslovi", navodi se u pismu.
 
Ocenjeno je da se daktilografi u statusu nameštenika eksploatišu jer obavljaju poslove za koje su manje plaćeni i zbog svog statusa nemaju pravo da napreduju kroz platne razrede. Dodaje se da je u pravosudnim organima veći broj daktilografa u statusu nameštenika nego zapisničara u statusu državnih službenika, što znači da se poslovi zapisničar nezakonito obavljaju.
 
"U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, od ukupno 25 daktilografa, samo su pet zapisničara državni službenici po zakonu ovlašćeni za učešće u krivičnom postupku. Ostalih 20 daktilografa imaju status nameštenika, pa suprotno zakonu učestvuju u krivičnom postupku, jer sprovode dokazne radnje u tužilačkoj istrazi, sastavljaju zapisnike o saslušanju osumnjičenih, ispitivanju svedoka i oštećenih, neovlašćeno potpisuju te zapisnike, neovlašćeno upotrebljavaju pečat i svakodnevno neovlašćeno dežuraju sa zamenicima javnog tužioca", ocenjuje se u pismu.
 
Direktno prisustvo nameštenika u istrazi i na suđenjima je, po rečima Sladjanke Milošević, nezakonito, što bi mogao biti i razlog za pobijanje odluka zbog bitne povrede postupka.
  • Za sindikalca

    23.11.2018 11:29
    Poštovani Petre, obaveštavam vas da je javni tužilac stranka u postupku, kao okrivljeni i njegov branilac.
    Konsultujte ZKP ili pitajte časni sud, ,ako mi ne verujete.
  • Petar

    22.11.2018 22:53
    nerealno a istinito
    daktilograf-zapisničar u pravosuđu izložen je celodnevnoj buci u radnoj sredini jer radi sa slušalicama, a pod bukom se podrazumeva svaki zvuk stvorem radom neke mašine ili aparata. Njegov rad zahteva mentalno naprezanje, usmereno na tačnost i koncentraciju, zahteva rad koji se obavlja pod čestim govornim komandama, rad koji zahteva stalno praćenje sluhom, vidom, rukama i nogama (vožnja papučice za skidanje audio-zapisa), rad koji je pretežno mentalnog karaktera, iako rutinski, ali zahteva koncentraciju, rad koji zahteva neposredno komuniciranje govorom sa tužiocem i sudijom, kao i strankama u postupku, preciznu psihomotoriku, rad koji nosi veliku odgovornost, rad u celodnevnom sedećem položaju, pod stalnim je psihofizičkim opterećenjem zbog karaktera rada, intenziteta rada, prostorne uslovljenosti, tehničke neopremljenosti i u dodiru sa često agresivnim, psihički bolesnim i zaraženim strankama
  • Branko Miladinović

    22.11.2018 20:47
    TRULO PRAVOSU}E
    Спречити несметано вршење криминала и корупције правосуђа над грађанима Србије!

    Тужиоцима и судијама укинути имунитет – увести им лиценцу ( као што и друге професије имају) не мешајући се у њихову самосталност и независност а све у циљу гарантоване примене Закона, Устава, Кодекса и дате Заклетве!

    Обавезно укинути “слободно судијско уверење” (нигде у свету не постоји) како би се избегла могућност „организованог криминала и корупције“ злоупотреба и заобилажења примене Закона, Устава, Кодекса и дате Заклетве!

    Формирати Народно независно Регулаторно тело за надзор и контролу рада тужилаца и судија и зауставити плаћања енормних штета које такав рад појединаца у правосуђу наноси држави и грађанима Србије! (један од многих таквих доказа су предмети пресуда суда у Стразбуру..)

    Обезбедити нашој деци и будућим генерацијама цивилизовано друштво и повратак моралних вредности!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija