Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Vlada Srbije je odlučila da važenje zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru produži do kraja 2019. godine.
Produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru
Foto: 021.rs
U obrazloženju se navodi da su "smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije".
 
Usvojeni su i predlozi izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.
 
Prvim zakonom obezbeđuje se suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada u ugostiteljstvu i turizmu u objektima domaće radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, za koje se procenjuje da je trećina u sivoj zoni.
 
Drugim zakonskim predlogom predviđa se smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti sa 1,5 na 0,75 odsto.
 
Predlogom izmena Zakona o radnom vremenu vozača u drumskom prevozu i tahografima, stvara se pravni osnov Agenciji za bezbednost saobraćaja za izdavanje kartice za tahografe druge generacije. Pored toga, dodatno se propisuje mogućnost radionicama za digitalne tahografe da koriste smart tehnologiju, u cilju suzbijanja crnog tržišta i sive ekonomije u toj oblasti.
 
Vlada je usvojila i predlog Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim će se na jednom mestu objediniti sve naknade koje se plaćaju za korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.
 
Vlada je usvojila i izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi izgradnje gasovoda Južni tok, čime se ubrzava postupak eksproprijacije i izdavanja dozvola potrebnih za sprovođenje tog projekta.
 
Usvojena je i uredba kojom se povećava iznos za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, sa dosadašnjih 45.000 na 50.000 dinara.
  • Zoran

    27.11.2018 22:30
    Nije istina da je zabrana zaposljavanja u drzavnim institucijama na snazi.
    Kako to da na Stomatoloskom u Novom Sadu primaju decu lekara odmah posle zavrsetka studija?
    Oni koji nisu deca elite nemaju sansu ni da mastaju o radu I usavrsavanju na istom.
    Nista se nije promenilo u ovoj drzavi. Nekad su komunisti I njihova deca harala a danas deca od politicara, lekara, advokata..
    Mi koji smo niciji mozemo samo.da gledamo slike sa Instagrama od tih "uspesnih".
    Rodi me majko kao dete lekara I moj je sav svet.
  • Banovina

    23.11.2018 14:14
    @ Saška
    U Banovini nema na desetine zyposlenih.
    U Banovini prima platu PET HILJADA LJUDI.
    Savetnika , pomoćnika i zamenika ministara i drugih postavljenih lica je preko 200 slovima: dvesta.
    Nije ih sve zaposlio SNS, samo njih pedesetak. To je zatečeno stanje.Zaposlile ih sve bivše vlasti počev od 2003 pa na ovamo.Niko nije otpušten, samo preleteli. I "preletaće" tako sve do penzije, Tako su navikli.
  • Predrag N

    23.11.2018 13:18
    Objektivan prikaz stanja
    - Napisitie da u ministarstvima, upravama i drugim drzavnim organima postoji veliki broj ljudi koji godinama rade na odredjeno ili po ugovoru koji im se obnavlja svakih 6 meseci.
    - Cisto radi objektivnijeg prikaza stanja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.