Meštani podneli prijavu protiv nadležnih u opštini jer se hidroelektrana gradi uprkos zabrani

Meštani Rakite podneće krivične prijave protiv svih nadležnih u opštini i Policijskoj upravi u Babušnici jer je investitor male hidroelektrane i pored rešenja građevinskog inspektora o zabrani radova nastavio da gradi u tom mestu.
"Čovek je imao zabranu izvođenja radova od 19. novembra, ali je radio pod policijskom asistencijom. Bili su tu sve vreme. Ako imaju dnevnu koordinaciju između opštinske uprave i policije, ne znam kako to niko nije rekao policiji da investitor ima zabranu građevinskog inspektora", kaže za "Blic" predsednik MZ u Rakiti Desimir Stojanov.
 
On još naglašava da se "ova bruka dešava već godinu dana".
 
"Zato ćemo podneti prijave protiv nadležnih u policiji, investitora, ali i građevinskog inspektora, jer nakon donošenja rešenja o zabrani izvođenja radova nije radio svoj posao i kontrolisao sprovođenje te zabrane", kaže Stojanov.
 
Trenutno bez radova
 
Na gradilištu male hidroelektrane u Rakiti, prema rečima meštana, radovi trenutno stoje, a pojavila se i informacija na društvenim mrežama da su radnici koji su smešteni u selu Zvonce, nedaleko od Rakite, napustili te prostorije. U ovom trenutku, međutim, niko ne može da kaže da li su radnici samo privremeno otišli ili je u pitanju nešto drugo, odnosno obustava daljih radova, čemu se meštani nadaju.
 
Proteklog vikenda stotinak meštana Rakite i simpatizera Pokreta "Odbranimo reke Stare Planine" (ORSP), sprečilo je dalje izvođenje radova tako što su u subotu seli na zemljani put i tako sprečili kamion da isporuči beton do gradilišta MHE.
 
"Sprečili smo da kamion 'misker' priđe bageru i gradilištu jer prema našim informacijama postoji rešenje o trenutnoj zabrani radova. U jednom trenutku policija je dobila naređenje da nas rastera pa smo polegali na zemlju i tako sprečili prolazak kamiona", kaže Aleksandar Jovanović, jedan od aktivista ORSP.
 
On kaže da su poslali dokumentaciju na sve relevantne adrese, iz koje se, prema njegovim rečma, vidi da investitor krši zakon po raznim osnovama.
 
"Dopise smo uputili Ministarstvu građevinarstva, Ministarstvu šumarstva, Vodoprivredi, predsedniku Srbije, predsednici opštine Babušnica, njihovoj inspekciji, svim institucijama... Neka policija vidi ko ga štiti i da li će stati na stranu zakona ili ne. Do daljeg smo tu u Rakiti. Šta će biti nadalje, sve zavisi od policije. Nikome ne trebaju sukobi, ali zakon mora da se poštuje", kaže Jovanović.
 
Meštani očistili reku od đubreta, opština im naplatila
 
Meštani Rakite i aktivisti ORSP za vikend su očistili korito Rakiteske reke, ali džakove sa smećem nadležno komunalno preduzeće iz opštine Babušnica odnelo je tek nekoliko dana kasnije i za to im isporučilo račun.
 
"Očistili smo reku, ali 100 džakova prikupljenog otpada traže da plati mesna zajednica da se odvezu na deponiju. Sredstva MZ su strogo planirana i nisu predviđena za te namene. Mi smo želeli da očistimo reku, da sačuvamo tu pitku čistu vodu u ime države, sela, u ime svih ljudi, a sada nama traže pare što su taj otpad odvezli", priča Stojanov.
 
Stojanov dodaje da je račun za odnošenje smeća 10.000 dinara i da su oni odbili da ga plate.
  • Dolma

    29.11.2018 13:36
    E pa sad'
    Odnošenje otpada se plaća i nije za dž, a to znači da pomenuti otpad iz reke, koji nisu u istu bacali vanzemaljci, već isti ti građani koji su i čistili reku treba da plate lokalci, a ne cela opština.
    Dakle oni Mesna zajednica mora da plati odnošenje pomenutog otpada, a ne neko drugi ko nije iz tog sela i ko nije bacao pomenuti otpad u reku.
    Nije drugo selo krivo što ovi iz Rakite bacaju otpad u reku?
    Ako su to radili, moraju da sami snose troškove njegovog odnošenja.
    Nema kolektivne odgovornosti, pa nije ovo komunizam ili fašizam.

  • Che

    29.11.2018 11:10
    Država mudrosera na internetu.
    Hejtera koji su pred ženom manji od makovog zrna, a na internetu veći od slona.

    A šta ste vi gospodo konkretno uradili?
    Ne videh vas na protestu ispred Gradske kuće kada se borilo za prava porodilja?


  • JS

    29.11.2018 11:10
    Srpska posla
    Posteni neki ljudi resili da prave elektranu pa to ti je... Kakav bezobrazluk nemam reci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.