Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji, traže se opipljivi rezultati

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Briselu rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.
Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji, traže se opipljivi rezultati
Foto: 021.rs
Evropski parlament je usvojio i šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.
 
U usvojenoj rezoluciji "pozdravlja se postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju". Takođe se ističe "izvestan napredak" u reformi pravosuđa i traži da srpske vlasti pospeše reforme vladavine prava, a posebno da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.
 
Rezolucija se oslanja i razmatra ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da "svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obe strane", i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.
 
Evroposlanici "ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija" i ističu "višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije" i kažu da "etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu".
 
U tom dokumentu se "podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom" na Kosovu, i sprovođenje svih dogovora, uključujući sporazuma o energetici.
 
U dokumentu se "neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i međunarodna podrška, da bi se počinioci ubistva priveli pravdi".
 
Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.
  • Jugosloven

    29.11.2018 17:42
    Zbogom lažovima svake vrste
    Nema leba od pohvala i mahanja šargarepom lepom.

    Evropska Unija je sama sebi i svojim članicama dokazala vrhunsku hipokriziju i dvoličnost
    u svim oblicima, nejednakost i kastinski sistem zemalja.

    Njena sudbina će biti kao i sudbina zemlje na čijem je razaranju radila - Jugoslavije.

    Zaista, krajnje je vreme da niskointeligentni i pohlepni ljudi koji bi da se ogreju vatre EU
    i lično okoriste - prestanu da uvaljuju naše građane u propalu ideju.

    Možda niste primetili, ali Kina i Rusija su u takvom zamahu da skoro neće stati, uostalom kao i čitav Istok. ne moramo se bazirati na nekima omrznute zemlje.

    Svakodnevnost i brzina propasti EU, Britanije i amerike je neumitna.
    Lično žalim te dobre građane i narod koji nikada zaista nije mogao da upravlja svojom zemljom, inače ne bi dozvolio da sredstva idu u ubijanje tuđe dece, umesto u sopstvene
    bolnice i škole.

    SVIM JUGOSLOVENIMA ČESTITAM PRAZNIK - DAN REPUBLIKE!
  • Krajnje ludilo

    29.11.2018 15:00
    @mile - morate se lečiti! 16 meseci bez fizičke prinude da radite bez ikakve naknade znači samo da ste nažalost duševno oboleli.
  • Novosadjanin

    29.11.2018 14:38
    U pravosudju para vrti gde...... Mediji cudo. Zakoni se donose kako velikom i malom odgovara. Kriminal nikada veci. Droga na svakom cosku. Kriminalci na ulici sa nanogicom, Ubistava nikad vise. Samoubistava jos vise. Elita nam Brena, Ceca, Mitrovic, Sasa, bahati politicari i ostala elita. Rijaliti u udarnim terminima verovatno zbog edukacije. Jednom recju, COVEK je na dnu dna. Trce za kablovima, voze taxi ili beze i nose svoju diplomu u dzepu. Sta ONI jos traze? Pa ovo nije opipljivo, koliko smo napreDNO drustvo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.