Karađorđevići spremni da idu u Strazbur zbog Belog dvora

Porodica Karađorđević žaliće se na najavljenu odluku Agencije za restituciju da im kompleks Belog dvora na Dedinju bude vraćen zajedno sa ostalim nekretninama na čije obeštećenje imaju zakonsko pravo.
To je najavio Zoran Živanović, advokat prestolonaslednika Aleksandra, prenose Novosti.
 
Živanović poručuje da Upravni sud jeste poništio odluku Agencije kojom su odbijeni zahtevi Karađorđevića da im oduzeti dvorski kompleks bude vraćen ili da za njega dobiju obeštećenje, ali dodaje da Agencija ne može sada da donese odluku da obešteti Dvor, jer nema pravo da odlučuje o njemu pre donošenja posebnog zakona.
 
"U Zakonu o vraćanju imovine decidirano stoji da će se o Dvoru odlučivati posebnim zakonom. Karađorđevići su morali da podnesu zahtev za povraćaj sve imovine koja im je oduzeta, pa i za Beli i za Stari dvor. Agencija, međutim, o dvorovima nije smela da odlučuje pre donošenjea posebnog zakona", kaže Živanović.
 
Ona posebno ne može da donese odluku o obeštećenju za dvorski kompleks i za ostale nekretnine do zakonskog maksimuma od 500.000 evra. To može da bude, ističe, zakonski maksimum za isplatu ostale imovine na koju dinastija ima pravo, ali odluka o Dvoru mora se doneti naknadno, u skladu sa budućim zakonom.
 
"Ukoliko Agencija za restituciju zaista donese odluku o obeštećenju pre donošenja zakona, opet ćemo se žaliti Ministarstvu finansija, pa Upravnom sudu. Ako i Upravni sud potvrdi odluku Agencije, obratićemo se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", najavljuje Živanović.
 
Podsetimo, Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva finansija kojim je odbijen zahtev dinastije Karađorđević za povraćaj Belog dvora na Dedinju ili obeštećenje.
 
"To znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koje imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom", rekla je direktorka Područne jedinice Agencije za restituciju za Beograd Ivana Živković.
 
Porodica Karađorđević potražuje kompleks Belog i Kraljevskog dvora, pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu i ostale vrednosti.
  • 30.11.2018 22:38
    Konacno! Kakva dinastija, odrekli se drzave, pobegli u Englesku i sve pokrali, uostalom mi nismo nikakva kraljevina niti imamo bilo kakav kontinuitet i tradiciju kraljevstva, a najsramnije je nebulozno kraljevsko vencanje i patrijarh koji sve to aminuje, sta reci.... Jos plus svi pokatoliceni, ne govore jezik svoje zemlje. Na ovu temu moze mnogo da se pise i mnogo ucenijih ljudi moze nesto reci, ja sam samo lekar ali mi je muka od neradnika koji nas jasu.
  • Portir

    30.11.2018 20:03
    Kralj!?
    Sram ih bilo! Koja dinastija? Svinjski nakupci i izdajnici bahati i alavi! Neradnici, niko od njih "kraljevskih" srpski nije naučio! Sramota za narod što ih trpi. Šta je sa ogromnim dugom za komunalne troškove, da li su i njima poslali izvršitelje?
  • Nije svejedno

    30.11.2018 16:13
    Da ste na mom mestu
    Suma od 500.000 evra je maksimalna suma koja se vraća restitucionarima.
    Kao primer, ja sam jedan od onih kome treba da se vrati mali deo od nečeg što je procenjeno na dve milijarde dinara (2000 miliona dinara).

    Da ste u takvoj situaciji, da vam vraćaju mali deo od ogromne imovine, zar se ne bi ste i vi sudili?
    Pri tome niko ne uslovljava državu načinom na koji nešto mora biti vraćeno. kao ni periodom u kome mora biti vraćeno.

    Nevezano od toga da li ste kralj ili građanin, Srbija ugrožava svoje dostojanstvo postupajući nepošteno.

    Za razliku od svih nas, očigledno se Jevreji razlikuju pred Ustavom Srbije, jer je za njih donesen poseban zakon, prema kome im se uvek vraća sve što zatraže i to bilo kome, (lokalnoj jevrejskoj zajednici) - ukoliko ne postoje naslednici.

    Pitam vas, zašto su građani nejednaki pred Ustavom Srbije - i ko je to omogućio?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.