Predlog za promenu Ustava stigao u Skupštinu

Predlog za promenu Ustava koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva stigao je večeras u Skupštinu Srbije.
Predlog za promenu Ustava stigao u Skupštinu
Foto: 021.rs
Vlada Srbije usvojila je juče na sednici taj Predlog, a kako je saopšteno, promene odredbi "imaju za cilj poboljšanje efikasnosti sudstva koje će se realizovati kroz brže rešavanje predmeta i smanjenje njihovog broja".
 
"Usvojenim promenama ojačaće se nezavisnost i integritet sudija, ali i povećati stepen odgovornosti u ovoj oblasti", navela je Vlada.
 
Promena Ustava u delu pravosuđa, kako je navedeno, neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i usklađivanju s evropskim pravnim tekovinama i standardima.
 
U saopštenju je precizirano da su "u cilju poboljšanja organizacije sudskih vlasti i položaja javnih tužilaca, predložene promene odredbe člana 4 Ustava, odnosno članovi 142-165, kao i da se sledstveno tome, promene odredbe člana 99. Ustava (nadležnost Narodne skupštine), člana 105 (način odlučivanja u Narodnoj skupštini) i odredbe člana 172 Ustava (izbor i imenovanja sudija Ustavnog suda)".
  • Čitalac

    01.12.2018 08:34
    Isto i nakon toga
    Zamajavanje. To što će promeniti par redaka u Ustavu nikako ne znači da će u praksi išta biti bolje (brže, bez korupcije, nameštenih presuda itd.). Njihovi ostaju njihovi i rade po nalogu, a nama kako se zalomi (obično po leđima). Daleko smo mi od nekorumpiranog i uređenog sudskog sistema. Predaleko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.