"U Srbiji vlada pogrešno uverenje da su pešaci zakon"

Kod nas vlada pogrešna teza da je pešak zakon, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
"U Srbiji vlada pogrešno uverenje da su pešaci zakon"
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kada god se povede priča o saobraćaju govori se da su pešaci najosetljivija kategorija. Jedan od poslednjih udesa u kojima je učestvovao pešak dogodio se juče u Beogradu, kada je jednu ženu udario autobus jer je pretrčavala van pešačkog prelaza. 
 
Milan Božović kaže za TV Prvu da pešaci pretrčavaju kolovoz na nebezbednim mestima, ne gledaju da li idu tramvaj, automobil ili autobus, a tada rizikuju da se nađu na zaustavnom putu automobila, odnosno u onom trenutku kada vozač ništa ne može da uradi. Na pitanje ko je kriv, pešaci ili vozači, Božović objašnjava da je najčešći propust na strani pešaka, bez obzira što oni jesu najosetljivija kategorija. 
 
"Kod nas je pogrešna teza da je pešak zakon, a to ne važi još od šezdesetih godina prošlog veka. Kolovoz je mesto za saobraćaj vozila i pešacima tu nije mesto. Kada hoće da pređu kolovoz moraju da se uvere da je to bezbedno", kaže Božović. 
 
Inače, kako je ranije za Telegraf rekao direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, svaki učesnik u saobraćaju ima neka svoja prava ali i obaveze, i ukoliko nepoštovanjem svojih obaveza izazove saobraćajnu nezgodu trebalo bi za to da odgovara. 
 
"Kod pešaka postoji mala specifičnost da kad oni izazovu saobraćajnu nezgodu, Tužilaštvo se često ne odlučuje da ih krivično goni zbog toga što se smatra da su kažnjeni samim tim što su zadobili teške povrede. U praksi se jako retko sreće slučaj da je pešak krivično odgovarao za izazivanje saobraćajne nezgode, ali postoje takvi slučajevi. U praksi ili tužilac uopšte ne preduzima krivično gonjenje protiv njih, ili preduzima protiv vozača pa kad se utvrdi da zapravo saobraćajna nezgoda nije nastala propustom vozača već propustom pešaka, prekida se dalje krivično gonjenje vozača ali se ne nastavlja protiv pešaka i tako se završava proces", rekao je Okanović.
 
Okanović je istakao da u delu javnosti postoji mišljenje da je pešak uvek u pravi.
 
"Postoji pogrešan stav da je pešak uvek u pravu, i da je vozač uvek odgovoran. Čak i ako je pešak na autoputu, a to jednostavno nije tačno. Najvažnije je da razbijemo tu ideju koja postoji u javnosti da pešaci smeju sve, a da je vozač kriv kad god udari pešaka, jer to apsolutno nije tačno", istakao je Okanović za Telegraf .
 
Pešaci imaju pravo prvenstva, ali nemaju pravo da to primenjuju po svaku cenu pa makar i ugrozili saobraćaj.
 
"Postoji problem pešaka koji ne shvataju da i oni imaju obaveze čak i kad imaju pravo prvenstva. Na primer kad pešak prelazi preko prelaza dužan je da se uveri da može bezbedno da stupi na kolovoz, odnosno da svojim stupanjem na njega neće ugroziti saobraćaj. Pešak nema prava da se zadržava na pešačkom prelazu, dužan je da pređe najkraćim putem, bez zadržavanja", kaže direktor Komiteta.
  • purgerNS

    08.12.2018 07:06
    paznja...paznja...
    po minusima vidim da vecina ovde ne zna pravila kruznog toka...
    molim vas da naucite...
    ne slusajte ni mene ni bilo kog ovde...samo naucite
    imate na internetu...

    iz unutrasnje trake mozes izaci samo i jedino ako propustis vanjsku traku...isto kao na ravnom putu..kada se ukljucujes obavezno propustas one sa desne strane
    spoljna traka nije samo za prvi izlaz...achtung achtung
    nicht bahatost,nur zakon
  • Onaj Gari

    08.12.2018 06:17
    Opet i opet, nema veze to sa prevoznim sredstvom, već sa opštom kulturom i poimanjem zakona. Svi trtljaju o svojim pravima, a niko o svojim obavezama.
  • Lala

    07.12.2018 20:03
    Crnjak
    U Srbiji nista nije normalno,navedite i jedan primer sta je u Srbiji po zakonu ..ustav se ne postuje pocevsi od predsednika,korupcija je normalna pojava cak se i gradjanstvo cudi zasto je problem nekoga pocastiti za obavljen posao,muskarac prebije ili ubije zenu dobice maksimalno 2 godine ili nanogicu,u slucaju da prvorodjeno dete nije musko kao da nije ni rodjeno, drzava diluje narkotike ,vojni ministar nesposoban za vojsku,predsednik (opet) laze kao sumanut a narod ga opet voli..da ne nabrajam vise.. sve u svemu u Srbiji ako ubijes ili prebijes nekoga to ti sluzi na cast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.