Bez posla ostaje 1.240 železničara

"Srbija Kargo", "Infrastruktura železnice Srbije" i "Železnice Srbije", tri od četiri akcionarska društva na koja je 2015. godine podeljena srpska železnica, do kraja godine otpustiće ukupno 1.240 radnika, piše "Blic".
Bez posla ostaje 1.240 železničara
Foto: 021
S obzirom na to da u železničkom sektoru u sva četiri društva radi ukupno 11.496 zaposlenih, broj zaposlenih će biti smanjen za više od 10 odsto.
 
"Srbija Kargo" napustiće najveći broj zaposlenih 776, "Infrastruktura železnice Srbije" proglasiće tehnološkim viškom 320 radnika, dok će "Železnice Srbije" da napusti svega 16 zaposlenih.
 
Jedina kompanija u kojoj se neće menjati broj zaposlenih je "Srbija voz", piše "Blic".
 
U IŽS kažu da visina otpremnine zavisi od kategorije u kojoj se zaposleni nalaze i da li ispunjavaju uslove za penziju ili ne - 240 evra po godini staža osiguranja ili se primenjuje otpremnina predviđena Zakonom o radu uvećana za 50 odsto u zavisnosti od kategorije zaposlenog i od toga šta je za njega povoljnija opcija.
 
Smanjenje broja zaposlenih opravdava se ekonomsko-finansijskom konsolidacijom, povećanjem efikasnosti i konkurentnosti, ali i potrebom da se broj i sturktura zaposlenih usklade s obnovom saobraćaja i tehnologijom rada da bi kompanije racionalno poslovale.
  • eto

    08.12.2018 09:34
    A moze se takodje primetiti da velik broj istih tih koji su otisli s otpremninom, sad se ponovo zaposljava na istom tom radno mestu. Kome se ta igrarija isplati?
  • Ne bih rekao

    08.12.2018 01:41
    @Stav ne bih se slozion sa vasom konstatacijom da se u trecoj smeni spava kada I'ma posla, a kada vam poslodavac ne obezbedi posao ( nema vagona, Lok, losa infr, politicki lobi I dr) sta drugo ocekivati od radnika da broji tucanik celu noc. Kada I'ma radi se i te kako celu noc doduse opet uz pomoc stapa I kanapa. Nije Nas covek toliko vredan da ce iz nocne da ide na drugi posao da radi, nego ga opet muka Tera uzmite u obzir Malo odnos Cena I plata na trzistu u Srbiji. Ja bih pre rekao da to se sve svesno radi kako bi se unistili Jos do nekle profitabilni sektori kako bi se obezvredili i Po jeftinoj ceni dospeli u privatne ruke ( odavno vec poznat scenario javnih preduzeca u Srbiji ) sto potvrduje I cinjenica sa se u sektor Koji nije profitabilan (putnicki saob.) upumpavaju sredstva kroz kupovinu novih vozova, ne otpustaju radnici I sl. Znaj te Jos samo jedno sve ce to placati I nasi unuci I praunuci a ostavljamo Im pustos. Cerupanje imovine u smislu beograda na vodi I manje poznatih javnosi slicnih projekata ne bih ni pominja. Pa mi vi sad racite koliku odgovornost ima Taj radnika Koji radi trecu smenu.
  • Zts

    07.12.2018 22:57
    Lepo je nama ucenicima tada govorio sada vec pok. Profesor zs-a Miodrag lj. Miletic " zeleznica je ogledalo drzave" a kod Nas na zeleznica je Veliki lopovluk, javasluk, politicka birokratija I korupcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.