Predlog da se i naredne godine povezuje staž radnicima koje su prevarili poslodavci

Od 2015. godine, kada je vlada prvi put počela da povezuje staž za radnike čiji poslodavci to nisu činili na vreme, do danas, ukupno je povezano staža u 246 firmi u trajanju od 89.746 godina, sedam meseci i 28 dana.
Predlog da se i naredne godine povezuje staž radnicima koje su prevarili poslodavci
Foto: Pixabay
Po tom osnovu je iz budžeta države isplaćeno 5,76 milijardi dinara, potvrdili su u Ministarstvu rada za Politiku.
 
Na pitanje da li je prijava još u toku, u resornom ministarstvu kažu da je zaključkom vlade omogućeno povezivanje staža do kraja tekuće godine. S tim što procedurom nije predviđeno da se podnose lični zahtevi za povezivanje staža, već je to obaveza poslodavca da, u skladu sa zaključkom vlade, dostavi potrebne dokaze za sve radnike u firmi kojoj je država dala zeleno svetlo da se popune rupe u stažu.
 
U slučaju da, prema podacima PIO fonda, staž nije povezan za sve koji su u međuvremenu predali zahtev za penziju, Ministarstvo privrede će predložiti vladi da se i u 2019. godini pod istim uslovima povezuje staž bivšim zaposlenima u firmama, koje su u procesu privatizacije, preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju invalidnih lica, kao i onima nad kojima je pokrenut stečaj.
 
Staž se ovim radnicima uplaćuje na najnižu osnovicu i po tom osnovu je 31.213 radnika rešilo problem rupe u stažu i ostvarilo pravo na penziju. Budući da su ispunjavali uslov po godinama života, ali su imali problem sa stažom osiguranja zbog neplaćenih doprinosa za sve periode.
 
Država je na ovaj način privremeno preuzela obaveze poslodavaca kako bi omogućila zaposlenima da ostvare pravo na penziju, ali time poslodavci nisu trajno oslobođeni obaveze, već ih Poreska uprava i dalje zadužuje i naplaćuje potraživanja po osnovu doprinosa za te periode, podsećaju u Ministarstvu rada.
 
Bivšim zaposlenima, kojima je povezan staž, razlika do punog iznosa doprinosa reguliše se u postupku konačnog rešavanja statusa preduzeća, a bivši poslodavci, koji su obveznici uplate doprinosa, ne oslobađaju se dospelog doprinosa, kažu u Ministarstvu privrede.
 
Iako je nesporno da imaju i po nekoliko godina neuplaćenih penzijskih i invalidskih doprinosa veliki deo, onih koji su radili u preduzećima u restrukturiranju i onima koja su otišla u stečaj, nije iskoristio šansu za povezivanje radnog staža zbog toga što ne želi da ide u prevremenu penziju koja donosi trajno umanjenje.
 
S druge strane mnogima nije odgovaralo da im se doprinosi uplaćuju na najnižu osnovicu jer bi im to umanjilo prosek za penziju, pa su presavili tabak i tužili gazdu. Za mnoge od njih ovo je opet jedini način da odu u penziju, jer bi im u suprotnom bez tih godina staža za toliko bila umanjena penzijska osnovica.
  • Станко

    10.12.2018 08:42
    Талалалалала
    Свако лупа по раднику. Шта са нама, уписан радни стаж у књижицу, а у ПИО исти дан пријавили и одјавили. То је пракса Приватних Предузећа.
  • novosadjanka

    10.12.2018 08:33
    haos
    ovo je stvarno da te bog sacuva, drzava stiti poslodavce, investitore i sve koji su ojadili ovaj narod, uskace sa nekom sicom i udeljuje narodu, kao dusebrizna je i stiti interese gradjana a u stvari stiti sve one koji pljackaju i varaju ovaj jadan narod.
  • nelajekeraselaradi

    09.12.2018 21:02
    Uslovoposledično
    bas tako uzeli su neki tj vecina doprinose na ruke pojeli dok su drugi dobijali i polovinu kad su doprinosi bili koliko i neto primanja.
    To njije osobina kojan karakterise stabilnu drzavu vec prciju kao u haosu nedoslednu od koje se zapada zgrazava i samo cveka da je razese bombom A.
    Stavis jednog koji je pojeo svoje doprinose i drugog koji je zbog doprinosa bio gladan pa imaju iste penzije.Stavis onog kom su za par hiljada dimn oduzeli krov nad glavom i taj se pita zsto ja sta sma zgresio.Nekom pomazu nekom nogu podmeću.
    Posto drzavca nije sklona pomoci ja zakljucijem da im ovi ni na nebu ni na zemlji SMETAJU pa moraju da ih snmmeste u grupu za odstrel koju ce posle na razne nacine eliminasti. A smetaju im jer ne mogu sami sebi da uvedu 2časovno ZVANICNO RADNO VREME i 5 god staza za penziju.Da ne zahvati i obicnu raju a ne bi ni proslo treba pno para. Danas jos samo lojavi rade. Iz posle ce pre uvodjenja specijalnih uslova za sebe izbaciti sve druge.
    Dakle kao kad im dete dobro pa se roditelj zapistaju STA ĆE DA IM IŠTE?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.