Srbija podbacila u borbi protiv korupcije

Današnji dan, 9. decembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.
Srbija podbacila u borbi protiv korupcije
Foto: Pixabay
Transparentnost Srbija ocenila je tim povodom da većina mera iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2013-2018. nije realizovana, a da i one koje su formalno ispunjene uglavnom nisu donele očekivane rezultate.
 
"Proklamovana 'nulta tolerancija na korupciju' nije rezultirala kažnjavanjem svih zloupotreba", kaže se u saopštenju Transparentnosti. 
 
Za uspešnost gonjenja korupcije su pre pet godina u Strategiji i Akcionom planu postavljeni ne naročito ambiciozni ciljevi - da se za svega 30 odsto poveća broj pravnosnažno osuđenih učesnika u korupciji. 
 
Međutim, broj osuđenih ne samo da nije povećan, već je značajno smanjen. 
 
"Za krivična dela primanja mita, davanja mita i trgovine uticajem, broj osuda se 2017. smanjio više nego duplo u odnosu na 2012. - sa 116 na 55, dok je kod kažnjavanja zloupotrebe službenog položaja podbačaj nešto manji. Nije se povećao ni broj prijavljenih slučajeva korupcije i pored toga što je u međuvremenu usvojen Zakon o zaštiti uzbunjivača, a neki od njih su dobili zaštitu od otkaza", kaže se u saopštenju. 
 
Transparentnost navodi i da je Vlada odustala od uvođenja krivičnog dela "nezakonitog bogaćenja", iz člana 20. Konvencije UN protiv korupcije, što je bilo predviđeno Akcionim planom iz 2013, a što je trebalo da omogući krivično gonjenje javnog funkcionera "za znatno uvećanje imovine koje ne može razumno objasniti s obzirom na njegova zakonita primanja". 
 
Međunarodni dan borbe protiv korupcije ustanovila je Generalna skupština UN jer je 9. decembra 2003. godine počelo potpisivanje pomenute Konvencije UN protiv korupcije.
  • komsija

    09.12.2018 20:03
    Prosto da ne poverujem .
  • Futog

    09.12.2018 17:14
    Www
    Korupcija je sve veca a Vucic je bro jedan !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.