Sedeće u kutiji na ulici i ćutati zbog nemara državnih organa u slučaju nestalih beba

Sekretarka udruženja "Roditelja nestalih beba Vojvodine" Ana Pejić protestovaće danas, 10. decembra ispred zgrade Ministarstva pravde u Beogradu.
Pejić će od 13 do 15 časova sedeti u kutiji i na taj način izraziti svoj bunt protiv nemara u radu državnih organa u ime svih roditelja koji sumnjaju da su im bebe otete neposredno posle porođaja.
 
Ona je odlučila da dva sata sedi u kutiji s i ćuti, nakon čega će se u 15 časova obratiti javnosti.
 
Ana Pejić takođe najavljuje da će "kutija" u kojoj majka traži istinu o svojoj nestaloj bebi svakog ponedeljka "putovati" po Beogradu dok, kako navodi, "ne nađe svoj mir, a to je da sazna istinu o svom detetu u ime svih roditelja sa istim problemom".
 
Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava. I Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) osudio je kašnjenje ispunjenja obaveza Srbije da zakonski i institucionalno reši pitanje "nestalih beba", ali i rada Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji. 
 
U JUKOMU navode da se zbog nezakonitog postupanja, kao i neprimerenih javnih istupa jednog člana Komisije Radiše Pavlovića, predstavnika udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" dovodi u pitanje kredibilitet cele komisije čiji su ostali članovi istaknuti predstavnici institucija.
 
"Prošla je već peta jesen od obećanja da će se afera nestalih beba u Srbiji rešiti, a sada ministarka pravde Nela Kuburović obećava i peto proleće sledeće godine, i zato ova majka više ne veruje u obećanja", navodi Pejićeva u saopštenju.
 
Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.
 
Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije proglašena umrlom.
 
Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje, niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu, ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.
  • Lala

    10.12.2018 14:30
    Sedenje
    Tako je i Toma i još neki sedeo na stiroporu pa postao predsednik. Možda se i ovoj sirotoj ženi poreći. Treba da je sramota državu zbog ovog zakona, kako on nemože po hitnom postupku, a kojekakve "kerefeke" provlače" na brzinu.
  • Nesa

    10.12.2018 10:43
    I treba svi da odu odavde
    Jedna od najgorih nacija Evrope smo bili,jesmo i ostacemo zauvek.U svemu.
  • Miloš

    10.12.2018 10:04
    Žalosno
    Žalosno je da se državni organi države čije se vlasti bore za povećanje nataliteta ne bave pitanjem ukradenih beba, već je to ostavljeno raznim udruženjima i pojedincima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.