Srbija neće otkupiti ordenje Karađorđevića

Republika Srbija u ovom trenutku ne treba da otkupi ordenje dinastije Karađorđević, koje će se naći na aukciji 14. decembra u Nemačkoj, jer ponuđena odlikovanja nemaju značajnu istorijsku i kulturnu vrednost, a početka cena im je visoka, smatra Ministarstvo kulture i informisanja, piše "Politika".
Kako su u ministarstvu rekli za taj list, nastaviće dalje da prate sudbinu četiri ordena koje nemačka aukcijska kuća "Andreas Tis" nudi po početnoj ceni od 30.000 evra.
 
"Politika" podseća da je oglašena prodaja ordena Karađorđeve zvezde, Belog orla, Jugoslovenske krune i Svetog Save, a prema navodima aukcijske kuće, pripadala su kralju Petru Drugom Karađorđeviću (1923-1970).
 
Deo struke izneo je rezerve prema poreklu tih odlikovanja, dok neki stručnjaci smatraju da se ova odlikovanja mogu vratiti u zemlju bez ikakve naknade, pozivajući se na odredbe Haške konvencije iz 1954. godine.
  • Paor

    10.12.2018 19:02
    Za debile
    Ordenje država otkupljuje ako je isto u javnoj ponudi, a pre svega retka i stara odlikovanja.
    Niko ne vuče bilo koga za rukav da proda nešto iz svoje privatne kolekcije.
    Št je ordenje brojnije, manje vredi.

    Svi naši istorijski muzeji bi morali imati sve primerke ordenja u svojoj postavci, bar po jedan lepo očuvan primerak svakog ordena.
    Sada ih nema ni Narodni muzej Beogredu.
    Ovi sa dijamantami su za nas najvredniji u istorijskom smislu, a ne samo u onom novčanom.
  • @Istoričar

    10.12.2018 14:39
    U svojoj zbirci posedujem ordenje Francuskih Republika i Carističke Rusije. Da li ministatstva Francuske, odnosno Ruske Federacije treba da reaguju i otkupe pomenuto ordenje od mene?

    Lično mislim da to ne ide tako, a i Vi kao istoričar bi to trebali da znate...
  • Ver

    10.12.2018 13:46
    Za faleristu
    Hvala Vam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.