Knežević: Porez za seoski turizam nije novost, ugostiteljima će biti lakše i bolje

Porez na prihod za seoski turizam i domaću radinost nije nova mera, ona je i ranije postojala po Zakonu o porezu na dohodak građana, već je reč o izmenjenoj meri, koja će ugostiteljima olakšati plaćanje poreza i uštedeti novac.
Knežević: Porez za seoski turizam nije novost, ugostiteljima će biti lakše i bolje
Foto: Pixabay
To je za Tanjug izjavio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević, koji je objasnio da će oporezivanje na taj prihod ubuduće biti paušalno.
 
Govoreći o načinu oporezivanja, kaže da će iznos paušalnog poreza iznositi pet odsto od prosečne mesečne zarade u prethodnoj godini, u odnosu na godinu oporezivanja, pomnožen s brojem ležajeva i koeficijentom turističkog mesta.
 
Kako se turistička mesta svrstavaju u četiri kategorije, koeficijent za prvu iznosi jedan, za drugu 0,8, za treću 0,7, četvrtu 0,5, a koeficijent za nekategorisana mesta je 0,4.
 
"Kada bismo izračunali, došli bismo do računice da bi seoska turistička domaćinstva koja se nalaze u turističkim mestima koja nisu kategorisana plaćala po jednom ležaju između dve i dve i po hiljade dinara godišnjeg poreza", kaže Knežević.
 
Ako se uzme u obzir da se jedan krevet izdaje po ceni između 1.000 i 1.500 dinara dnevno, navodi on, to znači da će izdavanjem jednog ležaja dva dana u toku godine platiti celokupni porez, dok će preostalih 363 dana raditi za sebe.
 
"Mera je stimulativna i već se primenjuje u zemljama iz okruženja, i dala je odlične rezultate. Tako da nema razloga za bojazan, u smislu da se uvode novi nameti. Naprotiv, biće i lakše i bolje", rekao je Knežević.
 
Još jedna olakšica je što ugostitelji više neće morati da prijavljuju goste preko posrednika i što će, na taj način, uštedeti novac za proviziju.
 
"Prema važećem Zakonu o turizmu, fizička lica koja pružaju usluge smeštaja i u seoskim i u turističkim domaćinstvima su u obavezi da goste prijavljuju preko turističke agencije ili organizacije. Što znači da prilikom prijavljivanja gostiju oni odlaze kod posrednika, prijavljuju goste, za to plaćaju proviziju, plus porez", ukazao je Knežević.
 
Međutim, novim zakonskim rešenjima ugostitelji će ubuduće goste prijavljivati sami, uštedeti trošak provizije, ali i vreme koje im je potrebno da odu kod posrednika, dodaje Knežević.
 
Pre tih zakonskih rešenja, kaže Knežević, sprovedena je anketa među ugostiteljima koji su kao probleme u svom poslovanju naveli posrednike i plaćanje provizija, komplikovane procedure i nejasnoće kod plaćanja poreza, zbog kojih veliki broj njih nije znao za tu obavezu ili je iz nekog drugog razloga izbegavao.
 
"To je stvorilo određenu sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, a ovakvom merom koja je podsticajna želimo da smanjimo sivu ekonomiju, da omogućimo lojalnu konkurenciju na tržištu i da stimulišemo preduzetništvo", podvukao je Knežević.
 
Za one koji ne budu poštovali meru primenjivaće se određene kazne koje će biti veće nego trenutno, kaže Knežević i dodaje da ako su omogućeni povoljni uslovi, nema argumenata za izbegavanje rada na legalan način.
 
Izmene zakona o porezu na dohodak građana nedavno su usvojene u Skupštini, a deo tog zakona obuhvata i porez na prihod za seoski turizam i domaću radinost.
  • dendy

    10.12.2018 12:47
    Kome si ti ucitelj????Smesan kao Pajtic i bratija......
  • Mica

    10.12.2018 12:30
    Strucnjak
    Kako on lepo nama objasni da kada se plati porez, bice ugostiteljima lakse i bolje... mica mala, da, bice bolje sigurno...
    Samo oni na vlasti da se ne diraju, ostanu sto duze, a kao nije to vazno, obezbede kako to pozicija nalaze, sta ce, i bice nama tako bolje i lakse...
    Mi jadni ne znamo da li nam je bolje i lakse???
    Ovi sad ce poceti i za vazduh koji disemo da naplacuju porez. Setice se iz 1975 god da nismo prodali bubreg i trazice sada da platimo porez sa kamatom i da ga sada damo!!!
    Ovo postaje previse, a nezaposlenost i plate mizerne. Uvek se pitam kako ovaj narod uopste zivi?????
  • Lala

    10.12.2018 11:05
    Porez
    Pametnog li čoveka??? Kome je to njihovo udaranje poreza na sve i svašta još pomoglo sem njima(političarima ). Sad će moći još više da se bahate u skupštini raznoraznim jelima i pićima, a i novim kolima. Ovi bi i za Nušića bili iznenađenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija