FOTO: Poverenica Međunarodni dan ljudskih prava provela sa građanima romskog naselja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je, povodom Međunarodnog dana lјudskih prava, romsko naselje na Čukarici.
Kako je ukazala, sedam decenija nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o pravima čoveka, i dalјe se suočavamo sa njihovim kršenjem i uskraćivanjem, često zaboravlјajući da ona upravo postoje kako bi štitila dostojanstvo, slobodu i ravnopravnost svake osobe, žene, muškarca i deteta.
 
"To ne znači mnogo ako se pojedinci i cele društvene grupe marginalizuju, omalovažavaju ili im se ta prava uskraćuju u praksi. Ne smemo dozvoliti diskriminaciju ili nasilјe prema bilo kome, nezavisno od toga da li dolazi od pojedinca, ustanove, preduzeća ili nekog državnog organa, niti se takve pojave mogu bilo čime opravdavati", naglasila je Janković.
 
Dan lјudskih prava poverenica je obeležila sa Romima i Romkinjama koji žive u neformalnom naselјu na Čukarici, gde je zajedno sa predstavnicama ženskog romskog centra Bibija, razgovarala o najčešćim problemima sa kojima se susreću i načinima za njihovo prevazilaženje. 
 
"U situaciji kada nemate osnovne uslove za život i kada niste u mogućnosti da zadovolјite osnovne lјudske potrebe, konvencije i deklaracije neće biti pomoći", istakla je poverenica, napominjući da lјudska prava treba poštovati i unapređivati svakoga dana, a ne samo 10. decembra.
 
 
Kako je dodala, pored efikasnijeg i intenzivnijeg rada svih nadležnih, tome može da doprinese svaki građanin i građanka pojedinačno, jer na taj način zajedno dalјe gradimo društvo pravde, humanosti, jednakosti i tolerancije, u kome se svi zalažu za zaštitu svojih i tuđih lјudskih prava i njihovo istinsko uvažavanje.
  • Lenka

    10.12.2018 21:57
    Ne možete nekome pomagati na silu, kad sam neće sebi da pomogne.
  • Ns 49

    10.12.2018 18:04
    Dama je potpuno upravu ali molim vas pogledajate slike. Okolo sve razbacano, otpaci na se strane a oni ni da mrdnu to da urede. Neće valda da im se pravi radna akcija da se to sredi. Dobro da je mogla tamo da provede dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.