Komisija za istraživanje ubistava novinara: Ilustrovana Politika vodi kampanju da se oslobode ubice Ćuruvije

Ministarstvo kulture i informisanja i poverenica kritikovali su danas naslovnu stranu Ilustrovane Politike, a Komisija za istraživanje ubistava novinara navela je da taj list vodi kampanju da se oslobode ubice Slavka Ćuruvije.
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić pozvao je sve institucije koje su se "bez argumenata oglašavale" na istupe članova Кomisije u kojima se upozorava na izostavljanje dokaza u postupku protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, da se oglase posle mesec dana kampanje Ilustrovane politike za oslobađanje optuženih.
 
Matić u pisanoj izjavi podseća da već mesec dana traje kampanja Ilustrovane politike, savetnika glavnog urednika Gorana Кozića i spoljnog saradnika Đorđa Martića, kojom se optuženi u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije unapred proglašavaju nevinima, sa tvrdnjom da protiv njih nema dovoljno dokaza, što bi, primećuje on, valjda značilo da bi sud trebalo da oslobodi optužene.
 
Кada predsednik Кomisije upozorava na izostavljanje dokaza u ovom postupku, Viši sud, Advokatska komora, Društvo sudija i Vrhovni kasacioni sud, procenjuju da se time vrši pritisak na sud, krši prezumpcija nevinosti, iako je ocene Кomisije i njenog predsednika potvrdio sam Apelacioni sud, i to u tri navrata, ističe Matić.
 
"U slučaju ove kampanje koja traje iz broja u broj, nema nikakve reakcije. Pored diskreditacije, uvreda, crtanja meta na Ljiljani Smajlović, konstantna crta je zahtev da se oslobode optuženi za ubistvo Ćuruvije", dodao je on.
 
Кozić i Martić su se, u najnovijem napadu čak i pohvalili da imaju prećutnu podršku države za sve ove tekstove, jer je država reagovala samo povodom prvog broja Psi su pušteni, i to samo zbog uvredljivog konteksta za američkog ambasadora, upozorio je predsednik Komisije.
 
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da izražava žaljenje što ni najnovija naslovna stranica Ilustrovane politike "nije po merilima dobrog ukusa". U saopštenju Ministarstva se navodi da se to dešava po drugi put u poslednje vreme "odudarajući od duha višedecenijskog koncepta ove revije". "Apelujemo na poslenike u medijima da se pridržavaju standarda ove društveno važne profesije, kao što se protivimo vulgarnim reakcijama na izveštavanje novinarke Studija B Barbare Životić", navodi se u saopštenju. 
 
Ministarstvo je najavilo da će istrajati u osudama "pojava netolerancije i isključivosti u javnom prostoru". 
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković takođe je osudila danas naslovnu stranu Ilustrovane politike na kojoj se, kako je navela, "na skandalozan i uvredljiv način vređa dostojanstvo i ugled prikazanih ličnosti", a fotomontažom renesansne slike Bogorodice slikara Djampjetrina, vređaju verska osećanja pripadnika hrišćanske veroispovesti. Ona je navela da naslovna strana Ilustrovane politike nedvosmisleno prikazuje sve što je Ustavom Srbije zabranjeno.
 
"Ustavom Republike Srbije zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu, a među osnovima koji su naročito zabranjeni, navode se pol, veroispovest, političko i drugo uverenje. Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje, pored ostalog, ponižavajuće postupanje koje ima za cilj povredu dostojanstva, naročito ako to predstavlja poniženje ili uvredu, a zakonom je propagiranje diskriminacije putem javnih glasila, definisano kao težak oblik diskriminacije", navela je poverenica, a preneo njen kabinet.
 
Poverenica je dodala da prenošenje različitih stavova i polemika u medijima jeste dozvoljeno, ali da je istovremeno obaveza svih medija da poštuju profesionalne i etičke standarde izveštavanja. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je osudio uvrede i pretnje upućene novinarkama Studija B zbog izvešatavanja sa protesta opozicije u Beogradu, ali i uvrede na račun predsednika i članicu Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.
 
Članica Predsedništva Srpske napredne stranke i šefica Službe za informisanje SNS, koja se inače retko oglašava u javnosti Vladanka Malović saopštila je da je "ponosna na hrabro držanje Ivane Vučićević i Barbare Životić".
 
Ilustrovana Politika objavila je na naslovnoj strani izdanja od ponedeljka, 11. decembra likove novinarke Ljiljane Smajilović, predsednika Upravnog odbora Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota na slici Bogorodice kako hrani Isusa uz naslov "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan".auuuu, za užasa!!! pic.twitter.com/i8SfUvR27Y
Te novine, koje su u državnom vlasništvu, objavile su 30. oktobra naslovnu stranu sa natpisom "Psi su pušteni" i prateći tekst čiji je autor Đorđe Martić, a koji je upućen protiv nezavisnih novinara i medija.
  • Analitičar

    12.12.2018 10:53
    Ovo je vrh licemerstva
    Samo beležim ko se od javnih ličnosti, predstavnika stranaka i pokreta, NVO ili čelnih ljudi institucija sada zgražava, a do juče se nije oglašavao kada su još mnogo gore stvari u vidu fotomontaža i karikatura rađene predstavnicima sadašnje vlasti.
  • lol

    12.12.2018 09:44
    Glupost je beskonacna
    Nikada nismo imali ovako bezvrednu i nekulturnu vlast!
    Glasaci ,da li se ponosite?
    Ja verujem da sijate od srece i prepricavate gluposti koje su vama dobar stos.
    Nikada Srbija nije bila nize u svakom aspektu zivota,mozda smo jeli kasikom ali smo dobili grobarsku lopatu.
    zaista strasno za normalne i kulturne ljude.
  • Bolek

    12.12.2018 08:18
    Sjajno
    Dobra naslovnica, u duhu Koraksa, čak i mnogo bolja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija