Nacionalna laboratorija za mleko dobija akreditaciju

Nacionalna laboratorija za kontrolu mleka dobiće u petak ili u ponedeljak akreditaciju, a sa izmenama Zakona o bezbednosti hrane i status referentne laboratorije u državi, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Nacionalna laboratorija za mleko dobija akreditaciju
Foto: Pixabay
Objasnio je da će to omogućiti državi da ima pravo i monopol da kontroliše sve što se nalazi na njenom tržištu,
 
"To se neće mnogima svideti. Neće više biti 'kadija te tuži, kadija ti sudi'", rekao je Nedimović i naveo da je plan da država, osim mleka čiji kvalitet kontroliše već godinu dana, do aprila naredne godine uspostavi nacionalnu referentnu laboratoriju za više od 95 odsto roba koje se koriste u ishrani stanovništva.
 
Naveo je da se o uspostavljaju nacionalne referentne laboratorije govori već 15 godina i objasnio šta će ona značiti za stanovništvo.
 
"Kada se neka roba uveze, ako postoji potreba da se rade laboratorijske analize, ona može da se uradi u privatnoj laboratoriji koja ima akreditaciju, ali superanaliza će se raditi kod nas", rekao je Nedimović.
 
Kaže i da nacionalna referentna laboratorija ranije nije postojala kako bi posle 2000. godine monopoli mogli da rade šta hoće, te istakao da se više neće dešavati da laboratorija uvoznika koja se takođe nalazi u njegovom vlasništvu ili u vlasništvu "njegove ujne" bude kontrolor robe.
 
"Te laboratorije su akreditovane, ali mi možemo sada da radimo superanalizu svega, a ne da šaljemo po belom svetu na analize", naveo je Nedimović, koji je danas učestvovao na skupu posvećenom bezbednosti hrane.
 
Upitan ko će snositi troškove analiza u nacionalnoj referentnoj laboratoriji, ministar je rekao da će od rezultata analiza zavisiti ko će snositi troškove.
 
"Ako se pokaže da je sve u redu, onda je to naš posao, a ako nekoga uhvatimo u nečistim igrama onda će ne jednostruko, nego mnogostruko da plati štetu koju pokušava da napravi na tržištu", rekao je Nedimović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija