Trećina studenata planira da napusti Srbiju čim diplomira, polovina bez namere da se ikada vrati

Istraživanje Ministarstva za demografiju i populacionu politiku, koje je urađeno na uzorku od 11.013 studenata državnih i privatnih fakulteta u Srbiji, pokazuje da trećina njih planira da emigrira čim diplomira.
Trećina studenata planira da napusti Srbiju čim diplomira, polovina bez namere da se ikada vrati
Foto: 021.rs

Posebno zabrinjava činjenica da je prosečna starost emigranata – 28,7 godina, kao i da je svaka peta mlada osoba visokoobrazovana. Osim toga, svaki četvrti akademac izjavljuje da će da se iseli "bez obzira na to šta se desi u Srbiji". Njihov odlazak trajno će promeniti broj i starosnu strukturu stanovništva, koje u ovom momentu spada u osam najstarijih naroda na evropskom kontinentu, prenosi "Politika".

Ovo su samo neki od upozoravajućih podataka koje je studentima Geografskog fakulteta u Beogradu iznela Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku. Ističući da niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko se osoba iselilo iz Srbije u prethodne tri decenije, ona je zaključila da su nekada iz zemlje odlazili pečalbari "trbuhom za kruhom", a danas odlaze mlade žene u reproduktivnom periodu.
 
"Podatak da se svake godine u Srbiji rađa hiljadu prvih beba manje nego prethodne godine svedoči o velikom iseljavanju mladih žena. U ovoj generaciji, devojke čine većinu akademaca – u školsku 2016/2017. godinu upisano su 148.902 devojke i 115.206 mladića. I u našem istraživanju, koje smo uradili u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku, devojke su činile čak 65 odsto ispitanika. Zbog toga obeshrabruje podatak da je trećina akademaca odgovorila da planira da se iseli kada diplomira, a u toj odluci ih podržava 90 odsto roditelja. Govor brojki i slova svedoči da od 11.013 studenata – 3.489 njih planira da se iseli, 2.807 namerava da se preseli iz svog mesta, a svega 4.472 žele da ostanu u svom rodnom gradu", rekla je ministarka Đukić Dejanović.
 
Rezultati ovog istraživanja takođe su pokazali da o emigraciji najviše razmišljaju studenti medicine i informatičkih tehnologija, a najmanje studenti društveno-humanističkih nauka. Posmatrano po regionima, najveću motivaciju za odlazak imaju mladi iz regiona južne i istočne Srbije.
 
"Kada smo studente pitali zbog čega žele da se isele iz zemlje, trećina je odgovorila 'zbog nemogućnosti da nađem posao u struci', svaki peti je rekao 'zbog slabo plaćenog posla u struci', a dodatna petina je odgovorila da je u pitanju loš životni standard u Srbiji. Najviše akademaca razmišlja o odlasku u Nemačku, svaki deseti planira da se iseli u SAD ili u Švajcarsku, osam odsto njih svoju budućnost vidi u Austriji. Posebno onespokojava činjenica da polovina akademaca ne planira da se ikada vrati u Srbiju, petina kaže da će u inostranstvu ostati dok ne obezbede novac za pokretanje sopstvenog posla u zemlji, dok 13 procenata akademaca izjavljuje da ne namerava da se vrati sve dok ekonomska situacija u Srbiji ne bude stabilna", zaključila je ministarka.
  • Marko

    14.12.2018 18:46
    @Домовина
    Batalite romantiku. Ovom društvu ostavio sam godine rada, država mi nije platila ni godinu fakulteta, ni dan posla, a uzela mi je štošta. Ljubav prema zemlji vam neće platiti ni račune za struju, ni lečiti bolesno dete, niti vas obući. Neće vam čak ni obezbediti pravedno suđenje, zaštitu od kriminala, bahatosti, bede i neimaštine. A kada vas vaše bolesno dete pogleda u oči, vi se setite mojih reči i budite srećni ako ga ne budete lečili SMS-om, dok popovi voze džipove, a političari gomilaju stanove u Bugarskoj i pune račune na egzotičnim ostrvima.
    Eto, to je Srbija.

    Voleti život u takvoj Srbiji znači voleti život u domu koji je preuzeo zlostavljač, razbojnik, reketaš, robovlasnik. Takav savet ne mogu dati bilo kome, da ćuti i trpi zlostavljanje. Deci pogotovo. A vi kako hoćete...
  • dijasporac

    14.12.2018 17:08
    Ilustracija sa ovog dalekog Zapada (zapadnije nema, samo Pacifik, Havaji i datumska granica):
    - pre 3-4 nedelje dosla cela porodica sa dvoje dece tinejdzera iz Novog Sada, iselili se u 52-53 godine ljudi, zena izbacena sa pozicije glavnog inzenjera u nekoj pokrajinskoj javnoj firmi na poziciju javnog smetala a muz zatvorio privatnu firmu jer ga razbise porezima a slabo radi.

    Nisu sjajni ni sa jezikom, nekako se skrpili da dodju, uzajmili kod rodbine, ovde im pomogli neki rodjaci a preko nekih poznanstava iz Novog Sada dosli i u kontakt sa mnom i jos nekim nasim ljudima ovde. Hajde da se pomogne ljudima, svi smo tako dosli, neko im ponudi nesto sto mu ne treba, preveze ih ovamo ili onamo, podele savete... ja ih vozio za vikend da kupe deci vodonepropusne cipele u nekom outletu.

    Pricam sa ocem, zasto bre u tako kasnim godinama napusti sve tamo, ne mozes ni da stignes da nesto uradis a vec si u penziji. Kaze, sine, znam ja to, za mene i zenu je kasno, ali klinci su u srednjoj skoli, dobri su u engleskom, ide im i skola i buducnost je pred njima, ne zelim da prodju sve sto smo i mi.

    I to je sustina, dusa te zaboli..
  • Marko

    14.12.2018 14:50
    Ja zaista ne znam zašto mladi naučnici odlaze... Evo npr. fizičari. Završiš lepo fiziku, master pa onda i phd, šta ti je to, to onako samo odradiš.... Posle toga lepo pravac Vinča, oženiš direktorku i boli te uvo, 270 000 plata... Još ti i brata i sestru zaposle.... Ma biće i za kumove plata.... Najbolje je u Srbiji!

    Živeo Vođa i složno napred u Zlatnu Budućnost!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.