VIDEO: Aktivisti prekinuli govor premijerke na skupu u Jugoslovenskoj kinoteci

Govor premijerke Ane Brnabić, na otvaranju konferencije o Budućnost izvođačkih umetnosti u Jugoslovenskoj kinoteci, prekinuli su predstavnici Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije koji su prvo publiku zasuli lecima, a zatim pročitali proglas u kojem su izrazili neslaganje sa politikom njenog Saveta za kreativne industrije.
VIDEO: Aktivisti prekinuli govor premijerke na skupu u Jugoslovenskoj kinoteci
Foto: 021.rs
Predstavnici Asocijacije NKSS izrazili su, kako kažu, neslaganje sa "neoliberalnim diktatom koji sužava prostor savremenih umetničkih praksi i negira kulturu kao javno dobro i pravo svih građana i građanki".
 
Prekinuvši obraćanje premijerke, oni su u saopštenju koje su pročitali pred publikom, kritikovali nametanje koncepta kreativnih industrija "kao modela za redefinisanje savremene umetnosti".
 
"Savremene umetničke prakse nisu i ne bi smele da se posmatraju u svetlu kreativnih industrija. One nisu sredstvo za doterivanje i ojačavanje kapitalističkih struktura, već javno dobro. Ne vidimo perspektivu niti budućnost izvođačkih i drugih umetnosti kroz razvoj kreativnih industrija. Naprotiv", naveli su.
 
Oni su organizatore skupa upitali zbog čega Savet za kreativne idustrije, sa većinskim članstvom iz biznis sektora, predlaže i analizira oruđa kulturne politike paralelno i mimo delovanja Ministarstva kulture koje ima zakonske ingerencije i odgovornost za taj posao.
 
Pozvali su Ministarstvo kulture da preuzme odgovornost koju pred građanima ima, i da kroz otvoreni i transparentni dijalog sa javnošću, intenzivira rad na Strategiji razvoja kulture.
 
Predsednicu Vlade pozvali su da preispita značenje termina kreativne industrije i da, kako su naveli, razume zbog čega se savremena umetnost ne može nazvati industrijom i "privrednom granom, kako ne bi bila odgovorna za uništavanje sistema kulture u Srbiji kao javnog dobra svih građana".
 
Brnabić je na to odgovorila da je Savet za kreativne industrije telo koje predlaže nešto što će biti predmet javne debate, a da je konferencija dobra jer otvara teme i mogućnosti za dijalog.
 
  • *-.-*

    13.12.2018 23:14
    & Žuti Prsluk
    čuvaj se Plavog prsluka brajko, taj se izmetnuo na šefa pa ne spava, samo radi, radi, radi...
  • Žuti Prsluk

    13.12.2018 21:48
    Svaka ovakva vest me raduje i uliva barem nešto nade.
  • Verica

    13.12.2018 19:06
    Najzad
    Počelo je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija