Cena junećeg mesa od početka godine skočila za 30 odsto

Junetina je od početka ove godine poskupela 30 odsto, te se na policama marketa i mesara u Srbiji sada kilogram junećeg buta ili plećke bez kostiju može kupiti za 800 do 900 dinara.
Cena junećeg mesa od početka godine skočila za 30 odsto
Foto: 021.rs
Kako piše "Danas", prodaja je opala, žale se mesari, jer za isti novac može da se kupi tri kilograma pilećeg mesa ili dva svinjskog. Početak rasta cene poklopio se sa početkom izvoza za Tursku i ako nije jedini, onda je to svakako jedan od glavnih razloga ovog poskupljenja, koje, kako je bar ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao za RTS, neće biti veće od ovoga.
 
"Moj posao je da vodim računa o poljoprivrednim proizvođačima da oni zarade što više na tržištu. Zajedno sa MInistarstvom trgovine postoji plan kako će se to regulisati, nemojte da brinete. Neće doći do skoka od 1.000 dinara", rekao je ministar.
 
O kakvom se planu radi, ako ga uopšte ima, Danas nije uspeo da sazna u Ministarstvu poljoprivrede. Takođe, nisu uspeli da saznaju da li je posao ministra da štiti samo proizvođače ili i sve ostale građane.
 
Srbija je ove godine, od marta kada je izvoz počeo, izvezla 5.000 tona junećeg mesa u Tursku. Za narednu godinu planiran je duplo veći izvoz, ali za zemlju u kojoj se uzgaja 12.000 junadi i godišnje proizvede oko 70.000 tona junetine, prostora za izvoz nema mnogo.
 
"Posao ministra nije da ide u Tursku i prodaje meso, već da ovde radi na tome da se poveća proizvodnja. Mi više nemamo junetine, jer smo imali 12.000 junadi i sve je zaklano, izvezeno, prodato", poručuje za Danas agroekonomski analitičar Branislav Gulan.
 
Statistika u vezi sa stočarstvom decenijama je porazna, a Gulan to ilustruje jednim primerom - stočarstvo svake godine poslednje tri ili četiri decenije beleži pad od dva do tri odsto.
 
"Suština je da se poveća proizvodnja, da se organizuje tov stoke u Srbiji. Mi sada imamo 800.000 grla, a nekada je bilo dva miliona", dodaje on.
 
Gulan podseća da je svojevremeno, dok je još radio u PKS, bilo predloga iz EU da Srbija njima na godišnjem nivou izveze 50.000 tona bebi bifa, jer su oni veliki uvoznik te vrste mesa.
 
Kako kaže, SFRJ je 1990. izvezla 94.500 tona bebi bifa, samo iz Srbije je tada izašlo 30.000 tona. Danas je sve drugačije, 2015. iz Srbije se izvezlo svega 315 tona, 2016. izvoz je bio 420 tona, a prošle godine 480 tona bebi bifa i 1.800 tona goveđen mesa.
 
Zaključuje da se u Srbiji godišnje po stanovniku pojede četiri kilograma junetine i da je suština podstaći proizvodnju i pomoći poljoprivrednicima da uzgajaju stoku.
  • Обсервер

    14.12.2018 11:30
    Стратегија
    Дугорочна стратегија по овом, а и другим питањима није постојала и тешко је сада зауставити да брод не потоне скроз. Резултанта свега је напуштање руралног простора од стране домицилног становништва у потрази за бољим животом. Свакако, г. министре, требате да се бринете о опстанку пољопривредника, јер без њих, неће опстати ни они други. Ти други, имају своје министре, па се договорите о оптимуму за опстанак свих. Питање је сада, да ли ће се сељак упустити у тов јунади ? Ни једна цена хране није висока, јер је иначе најскупља храна, које нема. У чланку нам није јасно, о којих 12000 јунади се ради и некако су подаци хаотично приказани. Богата је она Држава, која има богате сељаке, говори се и у Швајцарској и Холандији и другим земљама.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija