Srbija postala stalna članica CERN-a

Srbija je postala stalna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.
Srbija postala stalna članica CERN-a
Foto: Youtube (Screenshot)
To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije u Ženevi.
 
Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije u EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije. 
 
Ovo članstvo, kako navode iz kabineta premijerke  Ane Brnabić, omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.
 
Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.
 
"Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, s obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama", navode iz kabineta premijerke.
 
Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i UNESКO ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće obeležen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.
 
Rezolucija Saveta CERN iz 2010. godine predviđa da svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva koji može da traje minimum dve, a maksimum pet godina.
  • ošišana ovca

    14.12.2018 20:45
    doing business
    o svemu se piše ali se o ceni članstva ne piše. Izuvaju nas samo tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija