Uskoro u proceduri novi Zakon o sprečavanju korupcije

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će se uskoro u proceduri naći i novi Zakon o sprečavanju korupcije (novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije), čiji se tekst nacrta trenutno usaglašava sa preporukama GREKO eksperta.
"Ovaj zakon, zajedno sa Zakonom o lobiranju, značajno će proširiti ovlašćenja i ojačati kapacitete Agencije za borbu protiv korupcije", ukazala je Kuburović, u razgovoru sa ekspertom za korupciju OEBS-a Paolom Severino, na marginama skupa "Primena mehanizama prevencije korupcije".
 
Severino je pozdravila nedavno usvajanje Zakona o lobiranju u Srbiji, ukazavši da takav zakon u Italiji ne postoji i da Srbija može da bude dobar primer na koji njena država može da se ugleda.
 
"Borba protiv korupcije mora da se kontinuirano unapređuje i menja u skladu sa promenama u društvu", istakla je profesorka, a saopšteno je iz Ministarstva pravde.
 
Ona je ukazala i da su regionalni pristup i međunarodna ekspertiza značajne za efikasnu borbu protiv korupcije. 
 
"I Italija je imala velikih problema sa korupcijom, te je jednaku pažnju posvetila uspostavljanju i represivnih i preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala".
 
Kuburović je istakla i da Srbija i Italija imaju intenzivnu i blisku saradnju kada su u pitanju pravosuđe i borba protiv korupcije. Ona je podsetila da su ministri pravde Srbije i Italije pre oko dve godine potpisali bilateralne ugovore, kako bi se ubrzala razmena podataka za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala. Takođe, dodala je i da su Ministarstvo pravde i italijanska Finansijska policija prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, koji predviđa stručnu obuku srpskih tužilaca i policajaca u Italiji, u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala. 
 
Kuburović i Severino su se saglasile da je razmena iskustva i dobrih praksi od velikog značaja za borbu protv korupcije i kriminala i ocenile da podrška Italije i Srbije jedna drugoj, ne izostaje ni u ovoj oblasti. Na sastanku je istaknuta i nedvosmislena podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija. 
 
Konferencija je organizovana uz podršku OEBS-a i Ambasade Italije u Srbiji, a sastanku su prisustvovali i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, kao i ambasador Italije Karlo Lo Kašo.
  • Cocco

    15.12.2018 17:36
    A onaj stari na istu temu se nije uopšte primenjivao, a ovaj kao 'oće?
  • Inspektor Višekruna

    15.12.2018 09:54
    Ha ha ha
    Ha ha ha.
    Volim taj montipajtonovski tim humora.
  • Maki

    15.12.2018 08:58
    Dali ima u planu zakon o obaveznoj isplati licnog dohotka????Igramo se EU,a plate kasne mesecima..Dobro je poznata prica koja je vise puta u vasem listu spominjana,Stylos group Novi Sad je naj gora firma u Srbiji po isplatama plata a radi se stalno....Kako je to moguce i kako se vrsi naplata od kupaca ako su racuni 600 dana u blokadi???Dali gazde dobijaju pare na privatne racune????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.