Ministarstvo kulture Crne Gore: Srbija posegla u crnogorsko kulturno nasleđe

Crnogorsko ministarstvo kulture ocenilo je danas da je prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije u Pekingu, organizator "posegnuo u konkretno" kulturno nasleđe Crne Gore i "predstavio ga kao svoje“.
Ministarstvo kulture Crne Gore: Srbija posegla u crnogorsko kulturno nasleđe
Foto: Pixabay
"Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obležju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasljeđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje", preciziralo je  Ministarstva kulture Crne Gore.
 
U Pekingu je 29. novembra otvoren Kulturni centar Srbije „Ivo Andrić“, i tom prilikom je priređena svečanost koju je pratio i kulturno-umetnički program. Jedna od tačaka je bila i muzička numera na guslama od strane momka koji je nosio crnogorsku nacionalnu nošnju.
 
"Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu“, kazali su u Ministarstvu kulture Crne Gore.
 
Oni su dodali da to što je pevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pjesama.
 
"Poštujući činjenicu da pevanje uz gusle pripada i kulturnom nasleđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESCO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematrijalnog dostignuća ne bi smelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasledju druge države", navodi se u saopštenju.
 
Zaključuje se da će Crna Gora, "vođena takvim pristupom ubuduće prezentirati pevanje uz gusle, kao deo sopstvenog kulturnog nasledja, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH, bude prihvaćena od strane UNESCO-a“.
  • Nada

    16.12.2018 18:46
    Alal vam na čojstvu.
    Напорима Вука Караџића многе српске епске песме записане су и сачуване већ у раном 19. веку. У неким књигама и публикацијама се спомиње податак да су српске гусле дочекале Фридриха Првог Барбаросу када се у 12. веку састао у Нишу са српским владаром Стефаном Немањом, где му је Немања понудио помоћ српске државе у крсташком рату. Кажу да је Барбароса био задивљен звуком гусала и пјевањем уз њих, па се много интересовао око појединости везаних за гусле.
  • /

    16.12.2018 11:58
    /
    @Novi Sad
    ako cemo iskreno,
    od vojvodine i srbi i crnogorci nisu praznih ruku
  • /

    16.12.2018 11:55
    /
    istorija je ovde bas lepo prikazana
    https://www.youtube.com/watch?v=IpKqCu6RcdI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.