Šta sve Haradinaj predlaže u nacrtu sporazuma sa Srbijom

Prema nacrtu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova sa Srbijom koji je predložila vlada Ramuša Haradinaja, u koji je N1 imao uvid, Srbija i Kosovo bi se međusobno priznale kao suverene države koje pristaju da se podržavaju u međunarodnim organizacijama uključujući UN.
Šta sve Haradinaj predlaže u nacrtu sporazuma sa Srbijom
Foto: Pixabay
Dve strane bi se, prema sporazumu, obavezale na političku, privrednu i društvenu saradnju kroz vladine i nevladine strukture radi zaštite i unapređenja interesa naroda obe države rukovodeći se potrebom za unapređenje mira, tolerancije, interkulturalnog i međureligijskog poštovanja i dijaloga među svim zajednicama. Mehanizmi će biti obezbeđeni za poštovanje ljudskih prava građana obe države, a biće uspostavljene zajedničke strukture za rešavanje pitanja preostalih iz rata kao što su reparacije, nestali, seksualno nasilje i ratni zločini.
 
Srbija i Kosovo bi, prema nacrtu sporazuma, uspostavile zajednički fond za akademske, istraživačke projekte i razmene mladih. Strane su saglasne da se u institucijama javnog obrazovanja Kosova organizuju predavanja na srpskom i na albanskom, uključujući one institucije obrazovanja koje rade u okviru nastavnih planova Srbije na Kosovu.
 
Obe strane će podržati pravo izbeglica i raseljenih lica na povratak i povraćaj imovine.
 
Srpska zajednica na Kosovu bi imala specifična prava garantovana ustavom i zakonima koji mogu biti izmenjeni samo glasovima većine manjinskih poslanika.
 
Kosovo će uspostaviti Zajednicu srpskih opština u skladu sa ustavom ali će njen statut biti podnet Ustavnom sudu na procenu, kaže se u narctu sporazuma. Kosovo se obavezuje da uspostavi multietničku policiju, a u opštinama u kojima su Srbi većina, komandire policijskih stanica i podstanica će postavljati MUP po preporuci lokalnih vlasti.
 
Srpska zajednica će imati pravo na sopstvene medije i na informisanje na sopstvenom jeziku, a vlasti Kosova se obavezuju da ne ometaju aktivnosti srpske zajednice u lokalnim, regionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama. Srbi će imati pravo na najmanje dva zamenika ministra, dvoje sudija Ustavnog suda i dva člana Pravosudnog saveta kao i na 15 odsto sudija Vrhovnog suda, jedno mesto člana Centralne izborne komisije i mesto potpredsednika opština u kojima nisu u većini.
 
Beograd i Priština bi formirale zajedničku ratnu arhivu u kojoj će se prikupljati dokazi o žrtvama rata, ratnim zarobljenicima, žrtvama seksualnog nasilja i drugoj društvenoj i materijanoj šteti.
 
Srbija bi pojačala napore u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina protiv kosovskih Albanaca, a Kosovo bi prihvatilo primenu obaveza i ustavnih i pravnih odredbi Specijanog suda za ratne zločine na Kosovu. Obe strane se obavezuju da uspostave mehanizme za kompenzaciju žrtavama zločina tokom rata.
  • inspirativno

    18.12.2018 10:38
    Baš su bili inspirativni.
  • Danijela

    18.12.2018 07:47
    komentar
    Pa oni ni sami ne veruju u ovo a ne da ima neko drugi poveruje!
  • ST

    18.12.2018 07:10
    Da li je vecina ovoga u Briselskom sporazumu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.