Hiljade penzionerskih kartica nisu preuzete, mnoge već proglašene nevažećim

Manje od 300.000 penzionera u Srbiji preuzelo je u prethodnih nekoliko meseci svoje identifikacione kartice u PIO fondu.
Hiljade penzionerskih kartica nisu preuzete, mnoge već proglašene nevažećim
Foto: Pixabay
Interesovanje za novi dokument među najstarijim sugrađanima je slabo, a Fond je u ovaj posao iz svoje kase uložio 93,5 miliona dinara.
 
Svi troškovi izrade kartice, kao i dostave do filijale, službe ili ispostave iznose 55 dinara po kartici.
 
Kada je u februaru najavljena njihova izrada govorilo se da će kartice omogućiti penzionerima da na zakonit i siguran način dokažu svoj status, da će se pokazivati samo na uvid i važiti uz ličnu kartu ili pasoš, kao i da nije potrebno njihovo dodatno očitavanje. Kao jedan od razloga za njihovo uvođenje navedena je zaštita ličnih podataka korisnika, jer se do tada status penzionera dokazivao penzijskim čekom, odnosno izveštajem o penziji, rešenjem o ostvarenom pravu ili potvrdom koju na zahtev dobijaju u fondu, a na ovim aktima se nalaze lični podaci o penzionerima, koji su vidljivi i dostupni velikom broju osoba.
 
Fond je u aprilu počeo izradu identifikacionih dokumenata i do sada su urađene za više od 1,7 miliona korisnika, pišu Novosti. Penzioneri bi trebalo da ih podižu u filijali kojoj pripadaju, međutim, većina se nije odazvala pozivima iz PIO fonda.
 
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Mihajlo Radović kaže za beogradski list da nije podigao svoju karticu, jer misli da mu nije neophodna.
 
"U penzijskoj kasi ima para za egzibicije poput kartica i renoviranja prvog sprata zgrade PIO fonda, ali kada govorimo o isplatama penzionerima, onda novca nema", kaže Radović za Novosti.
 
U Novom udruženju penzionera naglašavaju da mnoge penzionerske kartice još nisu ni podignute, a na desetine hiljada je oglašeno nevažećim.
 
"Zbog čega, da li su to bili penzioneri koji su umrli, ali su služili za pljačku budžeta i penzionera, bili sigurni glasovi na izborima, ili je loš kvalitet kartica, ko će nadoknaditi tu štetu", pitaju se u Novom udruženju penzionera.
 
Iz Fonda su prethodnih meseci redovno obaveštavali javnost o dinamici štampanja i mogućnostima preuzimanja kartica prema organizacionim jedinicama. Nakon izrade i raspodele novih dokumenata zatečenim korisnicima penzija, počela je i izrada penzionerskih kartica za nove korisnike, koji su uključeni u isplatu posle 26. februara 2018. godine, iako je po filijalama i dalje hiljade nepreuzetih.
  • Nemam više ime

    19.12.2018 12:57
    Penzionerske kartice su bez korisne ničemu ne služe.Ustvari služile su da neko uzme silne novce da se one naprave.PIO fond zahteva ček ako hoćete da kupite naočare na rate.Eto i to je specijalitet ove države.
  • NS

    19.12.2018 11:24
    @Stevan
    Ne priznaju zato što niko ne poziva inspekciju, pa nek objasne zašto ih ne priznaju. Ako se radi o legalnom dokumentu, moraju ga priznati. To je slično "običaju" da svako može da ti traži JMBG.
  • Predrag M

    19.12.2018 10:41
    Malo je drugacije
    - Tkz. "troskova dostave" nema jer su tokom prosle zime pa sve do martovskih izbora ove godine te kartice delili aktivisti SNS-a po spiskovima dobijenim od fonda PIO.
    - A to da je u pitanju obmana ljudi znalo se u startu. Citav niz firmi navedenih u flajeru "nije bio informisan" da treba da daje nekakav popust ne te kartice.
    - Kartice koje su tada deljene, koliko sam video, bile su nepresonalizovane, na parcetu kartona na koji je rucno upisivano ima korisnika. One prave, plastificare, su bile najavljene "za kasnije"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija