Turistički aranžmani znatno skuplji od februara

Turistički aranžmani će najverovatnije od februara poskupeti, jer većini agencija krajem januara ističu polise osiguranja, a nove će biti čak 10 puta skuplje.
Turistički aranžmani znatno skuplji od februara
Foto: Pixabay
Dosadašnje polise osiguranja poslovanja bile su nerealno male i nisu mogle da pokriju i zaštite putnike, a to je najbolje pokazao niz propalih turističkih agencija proteklog leta, pišu Novosti.
 
Osiguravajuće kuće će morati da povećaju polise, koje su do sada koštale i po 450 evra za organizatore putovanja. Agencije će sada morati da plaćaju polisu od 4.000 do 12.000 evra, u zavisnosti od obima posla. 
 
"Agencije su do sada plaćale polisu u proseku po 800 evra, a to je zaista nedovoljno da pokrije potres u poslovanju i zaštiti putnike i klijente. Dosadašnje osiguranje aspolutno nije bilo dovoljno. Osiguranje mora da poskupi, pa će tako najveće agencije plaćati polise i 12.000 evra", kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.
 
Mnoge agencije nisu računale na poskupljenje polisa, pa će se iznenaditi krajem januara kada im istekne postojeće osiguranje. Pošto su mnoge agencije još u novembru počele da prodaju aranžmane za odmor u Grčkoj 2019. godine, postavlja se pitanje da li će cenu morati da doplaćuju turisti koji su već rezervisali letovanje.
 
"Neće sigurno doplaćivati oni koji su aranžman platili u celosti, a ni oni koji su deponovali čekove. Tačnije, turisti treba da pogledaju ugovor koji su potpisali, ali sigurno neće doplaćivati za deo koji su već uplatili. Međutim, već objavljeni aranžmani ne bi trebalo da poskupe, jer su agencije dužne da skuplju polisu osiguranja računaju kao i ostale troškove poslovanja poput zakupa prostora ili plata", objašnjava Seničić.
 
Daleko veće promene za turiste doneće novi zakon o turizmu koji će biti usvojen do proleća, pa će početi da se primenjuje tek za narednu, 2020. godinu. Aranžmani će tada sigurno poskupeti, jer će agencije morati da obezbede garancije za svoje poslovanje, a osiguranje će plaćati u odnosu na promet. Tačnije, agencija će plaćati garanciju po svakom turisti i garancije će iznositi i po milion evra.
 
Takođe, novi zakon predviđa i podelu agencija na tri kategorije, a određivaće se prema broju putnika.
  • Mile

    20.12.2018 20:05
    će biti jasno.
    Eto opet će putnici da plate nešto što trebaju da plate agencije. Koliko ono ima putničkih agencija u Nemačkoj? Valja proveriti i sve
  • Pera

    20.12.2018 17:43
    Mogu ja to i sam/sama fazon
    OK, cemu frka i panika? Svakako ne volim ici preko agencija zbog toga sto su cesto neorganizovane a i nasi turisti najvece seljacine i presednu mi odmor svaki put pa bio i septembar... i tada ima majmuna koji pustaju narodnjake iz susednih zgrada dovoljno jako da smetaju krugu od 100 metara.

    Lepo sa drustvom, 2-3 para ili porodicno, i isplanirati ranije i naci popuste. Izbegavati sve destinacije popularne kod nas i tako recimo mozete imati nesto nalik pravom odmoru. Putno osiguranje mozete sami da uplatite uvek.
  • 20.12.2018 16:46
    A sad trk po vaucere. Sta vi mislite da mozete ici okolo da vidite sta je drzava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".