I najbolje ocenjeni direktori škola pali na ispitu za licencu

Na ispit za dobijanje licence do sada je izašlo 17 najboljih direktora osnovnih i srednjih škola u Srbiji, od kojih je petoro palo na ispitu.
I najbolje ocenjeni direktori škola pali na ispitu za licencu
Foto: Pixabay
U Novom Sadu je od sedam kandidata petoro prošlo, a dvoje palo ispit, dok je u Beogradu na ispit izašlo 10 direktora i troje je palo.
 
Pravo da izađu prvi na ispit imali su direktori koji su dobili najviše ocene u spoljnom vrednovanju škola i koji su prošli obuku.
 
"Statistički gledano, skoro trećina direktora nije prošla ispit, ali to ne znači da su oni loši direktori, već da su ovo neozbiljno shvatili", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je pojasnio da ispit za licencu nije bio test znanja, već predstavlja projekat koji je kombinacija pedagoških znanja, unapređenja rada škole, menadžmenta i poznavanja prava.
 
"Ovo je korak ka depolitizaciji u rukovođenju ustanovama i ka punoj profesionalizaciji. To je i poruka onima koji su imali niske ocene na eksternom vrednovanju škola, da će za njih biti mnogo teže na ispitu", naveo je Šarčević i dodao da će u junu naredne godine i nastavnici koji žele da konkurišu za mesto direktora moći da polažu za licencu.
 
Očekuje se da će licenciranje aktuelnih direktora biti završeno do 2021. godine.
 
U narednoj godini Šarčević očekuje da će mnogo više škola osnovati zadruge, kako bi se iz nabavke udžbenika izbacili posrednici i roditelji izdvajali manje novca za đačke komplete. Preko zadruga mogu se organizovati i đačke ekskurzije.
 
"Zadruga nije obaveza, već mogućnost. Osnivanjem zadruga direktori čine dobro i roditeljima i školi", pojasnio je ministar.
 
Urađen je pravilnik o đačkim ekskurzijama koji predviđa da osnovci mogu da putuju samo po Srbiji i da ravnomerno bude zastupljeno svih osam regija.
 
"Sada standardizujemo u svim regijama smeštajne kapacitete, da budu bezbedni, kvalitetni. Standardizacija se radi sa ministarstvom turizma", naveo je ministar.
 
U narednoj godini najavio je uvođenje jednosmenskog rada u 100 škola, kao i da će u istom broju osnovnih škola biti redizajnirane kuhinje i uvedena zdrava ishrana.
  • uca

    21.12.2018 10:17
    A kad bi malo i ministri polagali za licence?
  • Zuti

    21.12.2018 07:01
    Dok smo mi bili na vlasti , najgorem direktoru se to nije moglo desiti. Nije bilo kupljenih diploma, ili glasaj za nas ti mali pekar bices DIREKTOR skole.
  • tamo

    21.12.2018 00:35
    nesto novo
    Kako depolitizacija...pa nema politizacije..ministar imenuje, šta ljudi lupetate! Jel tako ministre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".