Formira se radna grupa za izmenu Krivičnog zakonika

Sledeće nedelje biće formirana radna grupa koja će raditi na pripremi izmena Krivičnog zakonika Srbije u vezi sa uvođenjem doživotnog zatvora, u kojoj će predstavnika imati i Fondacija "Tijana Jurić", izjavio je osnivač Fondacije Igor Jurić.
Formira se radna grupa za izmenu Krivičnog zakonika
Foto: Pixabay
Jurić, koji je i inicijator izmene člana zakona po kome bi bio uveden doživotni zatvor za ubice dece i trudnica, rekao je za "Blic" da je održan sastanak s ministarkom pravde Nelom Kuburović i državnim sekretarom Radomirom Ilićem, kome je prisustvovao zajedno sa advokaticom Majom Atanasković koja je pisala predlog izmene zakona i koja će biti predstavnica Fondacije u radnoj grupi.
 
"Ministarka Nela Kuburović je saopštila da će se do 28. decembra osnovati radna grupa koja će raditi na izmenama Krivičnog zakonika. U toj radnoj grupi biće najstručnija lica, pravnici iz naše zemlje", rekao je Jurić.
 
Prema njegovim rečima, ministarka je na sastanku najavila da će se po osnivanju radne grupe krenuti u rad na izmeni zakona.
 
"Veoma nam je važno prisustvo u radnoj grupi. Važni su rokovi i da period ne bude predugačak do realizacije. U svakom slučaju, ovo je sada korak napred. Država i ministarka su pokazali da imaju dobru volju da se stvari u našoj zemlji ipak promene", kaže Jurić.
  • Logi

    22.12.2018 13:02
    pravna (ne)sigurnost
    Toliko radnih grupa i toliko izmena i dopuna mnogih zakona i podzakonskih akata govori o kvalitetu rada naših stručnjaka. Da li je to ambijent koji se naziva "pravna sigurnost"? Ambijent u kome se propisi menjaju i više puta u toku jedne godine. Danas sadržinu propisa čini mi se sa sigurnošću poznaju samo profesori pravnih fakulteta. Ova inicijativa mi nije jasna jer ne vidim izložene argumente kako će veća represija da utiče na smanjenje ove vrste kriminaliteta. Ono što znam je da je najefikasnija kazna neizbežna, a ne surova kazna. To bi mogli znati i stručnjaci u radnoj grupi budući da je to maksima iz udžbenika krivičnog prava. Takođe, u tom udžbeniku su mogli pročitati da država nema pravo na život pojedinca, osim u sistemima poput američkog i kineskog kojima, nadam se, ne težimo.
  • pop

    22.12.2018 11:23
    pedofili su bolesni ljudi kojima je potrebno ozbiljno lečenje, a ne zatvor. ministri koji zbog svog rejtinga ubiju ljude, uključujući majku i dete tako što šalju helikopter po magli gde ne može da sleti su oni koji zaslužuju doživotni zatvor bez pomilovanja. stranka koja neguje takve, perače para, razbojnike, reketaše, lažove i sličnu gamad, zaslužuje da ode na smetlište istorije. nažalost kada je to u pitanju, svi imamo mnogo bitnija posla. naročito ministarka i razne radne grupe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija