Nova pravila za odlazak žena u penziju od Nove godine

Starosna granica za odlazak žena u penziju biće u narednoj godini pomerena za šest meseci, odnosno u penziju će odlaziti sa 62 i po godine i najmanje 15 godina staža.
Nova pravila za odlazak žena u penziju od Nove godine
Foto: Pixabay
Uslovi muškaraca ostaće nepromenjeni, pa će oni i sledeće godine moći da se penzionišu s 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža.
 
Pravo na starosnu penziju ostvaruju i svi osiguranici sa 45 godina staža, bez obzira na godine života.
 
Kad je reč o prevremenoj starosnoj penziji, to pravo muškarci u 2019. godini mogu da ostvare sa 57 godina i šest meseci života i najmanje 40 godina staža. 
 
Žene sledeće godine ostvaruju pravo na prevremenu starosnu penziju ukoliko imaju 57 godina i 38 godina i šest meseci staža, kažu u Ministarstvu za rad.
 
Ukoliko žele u penziju po propisima koji važe u ovoj godini, zaposleni moraju da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje zaključno sa 31. decembrom. Zahtev je moguće podneti i preporučenom pošiljkom, a najkasniji datum na poštanskom pečatu mora biti 31. decembar.
 
U tom slučaju će za njih važiti pravila po kojima svi muškarci koji do kraja ove godine pune 65 godina života i imaju 15 godina penzijskog staža mogu u punu starosnu penziju, dok oni sa 40 godina staža i najmanje 57 života mogu u prevremenu starosnu penziju, ali uz umanjenje čekova za godine života koje im nedostaju do 65.
 
Žene mogu do Nove godine da se penzionišu sa 62 godine, ali moraju u radnoj knjižici da imaju bar 15 godina staža. U prevremenu penziju, uz penale, mogu ako imaju 38 godina staža i najmanje 56 godina i četiri meseca života.
 
Inače, starosna granica za žene za ostvarivanje prava na starosnu penziju postepeno se pomera do 65 godina života, zaključno sa 2032. godinom.
  • Gaston

    23.12.2018 04:24
    Srbija = kartel
    Jer Vučić.
  • Veki

    22.12.2018 21:21
    Tu kuckate, a jeste isli pre par godina na Trg slobode da podrzite Sindikat Srbije, kad je bio njihov protest protiv predloga tog novog zakona koji se ticao bas zena koje ce duze raditi, a i ako odu u prevremenu penziju odbijace im se i do 20%? E pa ja sam bila i jako je malo tamo bilo novosadjanki na tom protestu. I uopste me ne cudi vise nista ni u ovom gradu, ni u ovoj zemlji!
  • Igg

    22.12.2018 20:38
    Zene se bore da budu iste kao i muskarci !!! Ne vidim zasto bi morale da budu povlastene u odnosu na muskarce. Puno je i za jedne i za druge !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija