"Atina": Državni sekretar na predstavljanju analize o rodnoj ravnopravnosti udario koleginicu po zadnjici

Predstavljanje analize o rodnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju na Međunarodni dan solidarnosti 20. decembra prošao je u znaku incidenta državnog sekretara Darka Stanića, koji je uspeo da prema koleginici iskaže upravo ono što je bila tema konferencije za medije.
Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja "Atina" predstavilo je u medija centru UNS-a istraživanje i analizu o korelaciji rodnih stereotipa i rodno zasnovanog nasilja. Istraživanje je sprovedeno u pet gradova u Srbiji – Beogradu, Vranju, Novom Pazaru, Kikindi i Jagodini, a podaci su prikupljeni kroz upitnike koje su popunjavale devojke završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija (uzrasta 18 i 19 godina).
 
Glavni cilj istaživanja bio je, kako navode u NVO "Atina", da se stekne uvid u iskustva mladih devojaka, kao i u njihove stavove prema rodnim ulogama i rodno zasnovanom nasilju.
 
Podaci su, blago rečeno, zabrinjavajući. Čak 76 odsto ispitanih devojaka smatra da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka, odnosno da žena jedino vredi ako je ispunila tu funkciju. Osim što je prisutan jak normativ prema kojem je glavna uloga žene da bude majka, 95 odsto njih zalaže se za "žrtvujuć model roditeljstva" tj. smatra da majka treba da se žrtvuje za svoju decu.
 
U isto vreme, kada se radi o partnerskim odnosima, jednak procenat devojaka smatra da žena ne treba da trpi sve da bi sačuvala brak, što je u suprotnosti sa prethodnom tvrdnjom. Međutim, to nije u suprotnosti i sa praksom koja nam govori da one u najvećem broju slučajeva ne bi prijavile nasilje koje trpe niti napustile partnera koji je nasilan. Nalazi govore da je porodica i dalje primarno okruženje u kojem se uči o "rodnim ulogama" i u kojem se one praktikuju, ali i da postoji potencijal (u ispitivanom uzrastu) da se "razumevanje" tih uloga promeni, te da se patrijarhalni porodični obrasci prevaziđu.
 
Što se tiče ključnih problema sa kojima se devojke suočavaju u lokalnim zajednicama, najveći broj ispitanica ukazuje na poteškoće koje proističu iz društvenih normi i stereotipnom viđenju rodnih uloga. Više od tri četvrtine ispitanica tvrdi da su imale iskustvo tzv. rodnog ukalupljavanja, odnosno da su neki njihovi stavovi, aktivnosti ili ponašanje bili osporeni samo zato što su devojke. 
 
Kad je reč o stereotipima i predrasudama, upravo je jedan od gostiju na predstavljanju, prema informacijama NVO "Atina", pokazao sušto nerazumevanje rodne ravnopravnosti. Kako se navodi u zvaničnom dopisu/pritužbi "Atine" Ministarstvu omladine i sporta, državni sekretar Darko Stanić je, u periodu kada se na konferenciji govorilo o stereotipima poput onog da "žene nisu dobri vozači", a prilikom izlaska iz sale, rekao: "Pa, da, koja žena dobro vozi? Ne znam nijednu, možda znam jednu, eto jednu". Potom je, napuštajući salu i naočigled svih prisutnih u medija centru, rekao: "Ko kaže da žene nisu dobri vozači, je l' tako?" i jednu koleginicu papirima koje je držao u rukama udario po zadnjici.
 
NVO "Atina" istog dana je poslala pritužbu na ponašanje državnog sekretara ministru Vanji Udovičiću jer je, kako navode, nedopustivo da se na ovakav ili bilo koji način ponižavaju žene, upravo na skupu koji je posvećen borbi protiv ovakvog nedoličnog ponašanja. 
 
"Svojim ponašanjem, gospodin Stanić je demonstrirao neravnopravnost između žena i muškaraca koja postoji u našem društvu, koristeći svoju poziciju moći za demonstraciju sile i nasilničko ponašanje. Gospodine ministre, smatramo da je ponašanje državnog sekretara u Vašem ministarstvu bilo neprihvatljivo i suprotno svim vrednostima za koje se zajednički zalažemo. Imajući u vidu sadržinu i cilj skupa, smatramo da postoji odgovornost Vaše institucije u činjenici da je očigledno pričinjen nedopustiv, uvredljiv i ponižavajući akt kako prema koleginici, tako i prema ostalim prisutnima. Napominjemo i da je današnji skup sniman tako da se ovi navodi svakako mogu proveriti i na tom snimku", navodi se, između ostalog, u dopisu NVO "Atina" ministru Udovičiću.
 
 
 
Kad je reč o istraživanju, ispitanice dalje ističu praksu osuđivanja sredine zbog njihovih "rodno netipičnih" stavova, ali i da su osporavane jer "ne mogu da zbog svojih fizičkih i kognitivnih karakteristika, na primer, igraju šah ili voze auto samo zbog toga što su žene". Značajan nalaz jeste da većina ispitanica ne zna da li bi u svetu bilo manje problema da ima više žena u politici, što korespondira sa nalazom da mali postotak njih ima priliku da o politici razgovara u školama, ili da o tome razgovara sa svojim prijateljicama, a naročito da razgovara o ženama u politici. Ohrabrujući je nalaz da veliki broj devojaka želi da o ovome uči više.
 
Devojke smatraju da ravnopravnost žena i muškaraca treba da bude jedan od najviših ciljeva u našem društvu (92 odsto devojaka se slaže sa ovom tvrdnjom), i da je za rodnu ravnopravost i unapređenje položaja žena od ključnog značaja obrazovanje, te kreiranje i izvođenje rodno osetljivog školskog programa (štaviše, 69 odsto devojaka tvrdi da u školama uopšte ne razgovaraju o poznatim ženama. Devojke su kao svoje uzore navodile Desanku Maksimović, Nadeždu Petrović, Milunku Savić, ali i da nisu upoznate sa ženama u drugim oblastima nauci, politici…).
  • Калуђер

    24.12.2018 12:28
    У кухињу II
    "Podaci su, blago rečeno, zabrinjavajući. Čak 76 odsto ispitanih devojaka smatra da je žena potpuno ostvarena samo ako postane majka"
    Благо речено вас треба забранити ко у Русији ... стрпљен спашен.
  • The Lalosh

    24.12.2018 00:42
    Tuđe...
    Lako je ovima što podržavaju ovakvo ponašanje državnog sekretara da se sprdaju i da opravdavaju.

    Šta ćemo da se u toj situaciji našla nečija supruga, ćerka, sestra ili majka? Obično ti koji pričaju masne viceve, dobacuju nepristojno ili vaćare, kada im se desi da nekog njihovog bliskog tako spopadnu hoće da ih biju, kolju i ko zna šta još.

    Licumuri...
  • Pokojni Čika Franja

    23.12.2018 15:28
    Neumesno
    E, nazdravlje! Da nije žalosno, bilo bi smešno! Kakav pajtonovski skeč mi živimo, dođe mi da od muke plačem i smejem se; no - tad shvatim da ovo nije skeč i da, ako bih se smejao, smejao bih se sopstvenoj nesreći i nesreći svih državljana naše zemlje, bez razlike... sram vas bilo! Ovo vaspitanom čoveku ne pristoji - imate li i zrnca poštovanja i smernosti, g.državni sekretare!?!? Hoćete li ikad shvatiti da predstavljate državu - ako se tako rđavo vladate, kakvu sliku svetu o nama šaljete? Državu, da bi napredovala, treba da vode najodličniji i najplemenitiji duhovi, koji nesebično misle na sve građane - i na one koji su ih birali, ali i na one koji nisu (dokle više ta večita podela - postoje li neki veći i viši ciljevi od partije, partijske kase i njenih poslušnika - ljudi bi trebali da su svi jednaki, a ne jednakiji), a ne treba da je vodi, osmeliću se reći, nevaspitan i prost svet - kakvi smo, da smo, smatram da smo, ipak, zaslužili bolje...

    I dozovite se pameti, jer niste više mali - ako vas ko kritikuje, ne kritikuje vas iz zlobe - ako neko istinski kritikuje, znak je da mu je stalo da se stvari poboljšaju. Zato, najzad, ta mrska nam i često dosadna kritika, mora da postoji... onaj ko ju svesno ugasi, samom sebi je odmogao, jer gasi i moralni vodič kako da se ponaša i kako, konačno, da se postane bolji čovek ili, ukratko, čovek...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija