Za "stan na dan" porez 3.000 dinara po krevetu

Kada od 1. jula naredne godine počne primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, oni će na objekte koje izdaju na dan plaćati paušalni porez.
Za "stan na dan" porez 3.000 dinara po krevetu
Foto: Pixabay
Koliko se za sada zna, to će biti oko 3.000 dinara po jednom krevetu, piše Dnevnik. S obzirom na to da se mesečna dobit od ovog posla samo za dvokrevetne stanove meri stotinama evra samo na mesečnom nivou, ne bi trebalo da bude probema da se ova poreska obaveza ispuni.
 
Paušalnog oprezivanja će tako sigurno biti, ali će se na to još malo čekati, pošto je do usvajanja pomenutog propisa ostalo još nešto više od pola godine. U tom periodu, biće doneti pravilnici koji treba detaljnije da regulišu ovu oblast.
 
Privatni smeštajni kapaciteti biće kategorizovani. Zahvaljujući tome i gosti ći da imati jasniju sliku šta ih u stanovima koje iznajmljuju na nekoliko dana čeka. Vlasnicima koji izdaju ove stanove u susret stižu i propisi vezani za e upravu. Goste će moći da prijave elektornskim putem bez odlaska u nadležnu jedinicu MUP-a, što im je do sada bila obaveza.
 
Izvesno je da je izdavanje kuća i stanova, posebno u većim gradovima, isplativ posao. To dobro dođe i onima koji ove nekrentine izdaju, baš kao i gostima koji tu borave. Komfor je skoro isti kao u hotelu, a cene su niže.
 
Tako se, recimo, u Novom Sadu apartmani sa dve sobe, za dve osobe, izdaju po ceni od 60 evra za jednu noć. Računica kaže da se samo za pola meseca na ovaj način može zaraditi blizu 900 evra.
 
Ovim poreskim propisima biće obuhvaćeni i objekti seoskog turizma. Mnogim mestima se tokom letnjih meseci održavaju različite turističke manifestacije - kobasicijade, pihtijade, pa je za vlasnike nekretnina u manjim mestima to dobra šansa da višak stambenog prostora iskoriste na bolji način.
  • Anica

    26.12.2018 16:40
    Biznis
    Pre navođenja ovih zaista fantastičnih brojki o potencijalnoj zaradi, ne bi bilo na odmet uračunati neke troškove, fiksne i promenljive, amortizaciju, eventualnu štetu...pa onda ući u procenjivanje popunjenosti i procenu potencijalne zarade (što nije isto što i prihod) praviti na period od godinu dana, podeliti sa 12 meseci i uporediti sa drugim prihodima stanodavca. Tek tada se sme razgovarati o oporezivanju i o modelima za isto.
    Druga stvar bi bilo utvrđivanje osnova za oporezivanje - je li dovoljna samo namera da stan iznajmite ili treba da ste zaista pružili uslugu i ostvarili prihod da biste plaćali porez?
  • Mara

    26.12.2018 14:18
    Ja se obogatila I zatvorila
    Molila bih darovite novinare da pre ponovnog pisanja na ovu temu uzmu u obzir sledece:
    I do sada smo ( bar neki od nas) kategorizovali apartmane, radili kao domaca radinost, sto znaci placali porez preko kooperantske turisticke organizacije + placali boravisnu taksu. Od drzave smo dobijali NISTA - na pr TO NS kaze da njima nije u opisu posla sa sa nama saradjuje, u MUP smo sumnjivi kad donesemo.pasos gosta kojem na granici njihove kolege nisu udarile pecat, upravnici zgrada u Informatici prijavljuju na nase stanove koliko god hoce clanova ... a Booking nas prisiljava na besmislene ustupke, pa petokrevetni apartman izdajemo jednoj osobi za 10 evra/ noc BRUTO...I onda kreativni novinari izracunaju prihod od 1800 evra mesecno. Ja nedavno zatvorila petokrevetni apartman posle 4 godine... nasla studente...dovoljno sam se obogatila I razvijala novosadski turizam
  • Mare

    25.12.2018 18:23
    Hahahah
    Kakvo teoretisanje .. 900€ za pola meseca izdavanja... Ma daj... Ispada da svi koji izdaju dvosoban stan zarade 1800€ mesecno. Ne izdajem stan, ali mislim da preko 300 € mesecno ne mozes biti dobar. Ovo lupetanje sa cenama nema smisla. Ispada da svi izdaju sve kapacitete svaki dan u fulu. Gluposti. Ko ima popunjenost 50% i to za tri puta manje cene od navedenih u ovom tekstu moze da peva..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija