Ustavni sud pokrenuo ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Ustavni sud Srbije pokrenuo je postupak za utvrđivanje ustavnosti odredbe člana Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Ustavni sud pokrenuo ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom
Foto: Pixabay
Reč je o članu 12. stav 7, kojim je propisano da se pravo na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta ne može ostvariti za dete za koje je ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.
 
Rešenje o pokretanju postupka Sud će dostaviti donosiocu akta, odnosno Narodnoj skupštini, na odgovor. Rok za davanje odgovora je 90 dana od dana prijema rešenja.
 
Ovo je jedan od očekivanih poteza Ustavnog suda u ovom slučaju, budući da je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u septembru podnela inicijativu sudu zbog nekoliko spornih, diskriminatornih odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Zakon je odmah po stupanju na snagu izazvao revolt velikog broja žena.
 
Kako je 021 već pisao, dugoočekivani zakon od početka ne predstavlja ništa dobro za majke preduzetnice, a usvojen je u verziji koja nije dogovorena u okviru radne grupe za izradu zakona. Zakon "neguje" nejednak položaj poljoprivrednica, jer za ostvarivanje naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta moraju da imaju osiguranje 24 meseca, a ne 18 meseci kao ostale porodilje osigurane po drugim osnovama.
 
Žene sa višim primanjima neopravdano su stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale manja primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od visine primanja na koju su plaćale poreze i doprinose. Ovo su samo neke od spornih odredbi ovog zakona.
 
Zbog posledica do kojih je zakon doveo, oformljena je i inicijativa "Mame su zakon" koja je širom Srbije organizovala proteste. Kako je bilo u Novom Sadu pogledajte OVDE.
  • Poreski obveznik

    27.12.2018 08:38
    Za penzije je Sud ćutao
    Čudo da nije pokrenuo ocenu ustavnosti umanjenja penzija?

    A na kraju je ispalo da su MORALI po zakonu svima da dostave REŠENJA iz PIOR-a, na osnovu čega im i u kom periodu umanjuju penziju, kao i da im daju zakonski rok za žalbu.

    Ti, koji su donosili te odluke.... je li to bio neki ratni preki sud, imaju li fakultete uopšte?
    Kako ih niko nije iy stru;nog pravnog tima u Skup[tini upoyorio na tu OBAVEZU?

    Prinudno sam vratio pištolj, država je takav zakon donela.
    Nemam više čega da se bojim niti moram da ćutim i strepim da ga ne uzmu.
    Kada je sledeći sastanak povodom protesta u Beogradu?
  • Mik Darfi

    27.12.2018 08:36
    "Žene sa višim primanjima neopravdano su stavljene u nejednak položaj u odnosu na žene koje su do otpočinjanja porodiljskog odsustva ostvarivale manja primanja, tako što im se naknada zarade isplaćuje u manjim iznosima od visine primanja na koju su plaćale poreze i doprinose."
    Pa. te žene su i ovako u nejednakom položaju u odnosu na one sa manjim primanjima, prosto, činjenicom da imaju viša primanja! Ovaj Zakon je donet radi pomoći ženama koje imaju mala primanja, a onima sa većim primanjima je standardnih 65% od njihovih 1000 evra plate za vreme porodiljskog odsustva i više nego dovoljno!
  • Salamander

    26.12.2018 22:06
    SLSS
    Samo
    Lustracija
    Srbina
    Spašava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.