Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi, situacija u medijima nikad gora

Medijska koalicija saopštila je da je danas Vladi Srbije predat nacrt dokumenta Medijske strategije Srbije do 2024. godine, u čijoj su izradi aktivno učestvovali i njihovi predstavnici i udruženja, ali da se paralelno sa tim situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.
Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi, situacija u medijima nikad gora
Foto: 021.rs
Koalicija je u saopštenju navela da sam tekst Medijske strategije sadrži, u ogromnoj većini, predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu njeni predstavnici.
 
"Upozoravamo medjutim da se, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema nego skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da je dokument Medijske strategije važan i da u budućnosti može da utiče na medijsku scenu, te da će Medijska koalicija aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati ovaj proces do kraja.
 
"Pozivamo i naše kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike gradjanskog društva, da nam se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika", pozvala je koalicija.
 
Kako se navodi, postoji mogućnost i da će u narednom periodu kroz javne rasprave, ali i kroz političke odluke, neki delovi tog dokumenta "biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni u korist rešenja koja dodatno unazadjuju već devastiranu medijsku scenu".
 
"Mi ćemo takve predloge pratiti, na njih ukazivati i iskazivati jasna neslaganja", dodaje se.
 
U saopštenju se upozorava da će, ukoliko ovaj dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on imati primenu u stvarnosti.
 
"Tako da je pred nama dug put, koji je pritom veoma neizvestan čak i u odnosu na zakonska rešenja, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u našoj zemlji", ocenila je koalicija.
 
Dodaje se i da su pregovori koje vodi Tim za dijalog i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima "u dubokoj krizi" i da još uvek nisu ispunjeni specifikovani zahtevi novinarskih i medijskih udruženja, koji su bili oročeni do kraja ove godine.
 
"Medijska koalicija će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka", piše u saopštenju.
 
Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija