Poslodavci oštećeni novim minimalcem, državi vanredni prihod

Od 1. januara počinje da važi nova minimalna cena rada od 155 dinara po satu, koja je od dosadašnje veća za 12 dinara.
Poslodavci oštećeni novim minimalcem, državi vanredni prihod
Foto: Pixabay
Upravo će na osnovu novog uvećanog minimalca, poslodavci biti dužni da obračunavaju svaku uplatu posle tog perioda, čak i onu za decembar, iako je zaključno sa 31. decembrom na snazi stari minimalac od 143 dinara. Poslodavci zbog toga smatraju da su oštećeni jer ih, s jedne strane, država tera da završe obračun za decembar, iako mesec nije završen ili da u januaru plate poreze za 8,6 odsto uvećane zarade.
 
"Obračun za decembar tekuće godine ne treba da se plaća po novoj ceni. Pritom, ovim se ne zahvataju samo decembarske plate, nego i sve zaostale, što znači da se na sve to plaća za 8,6 odsto više, odnosno toliko više prihoda će država da ima", kaže za Danas vlasnik Modusa Milan Knežević.
 
On napominje kako je to perfidna igra u kojoj država naplaćuje poslodavcima više i to za period u kom zakon nije važio.
 
"Poslodavci će tako državi platiti više za poreze i to za period u kom Zakon koji su usvojili nije važio. Zar treba da završavamo obračune za mesec i pre nego što se on završi", ističe Knežević. Kad god ne poveća neoporezivi deo, napominje, država ustvari povećava svoj prihod.
 
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da bi bilo u redu da se obračun odnosi na one mesece u kojima je zarada isplaćena.
 
"Ne znam kako su obračunavali, ali je nepravedno jer bi kalkulacije trebalo da se prave na osnovu postojećeg stanja. Ako je minimalac u decembru 143 dinara, onda nije u redu da se plaća 10 odsto više za poreze", ističe Atanacković za Danas.
 
On napominje kako je praktično nemoguće obračunati zarade u decembru, jer mesec nije završen i ne zna se koliko će biti radnih sati. "Svakako nije u redu, ne vidim pravi razlog zbog čega je tako nešto urađeno", kaže Atanacković.
 
 
Iznos minimalne zarade trenutno je 24.882 dinara, a od 1. januara biće 27.022 dinara. U Srbiji prema nekim procenama između 300.000 i 350.000 ljudi rade za minimalac.
  • Dozlogrdilić

    01.01.2019 11:32
    Mačka i miš
    Poslodavci se oduvek igraju mačke i miša sa državom, i uvek uspevaju da umaknu... Tako će biti i sada. Ne sekiram se ja za njihovu egzistenciju i domišljatost da izigraju mačku jer je mačka ustvari prerušeni miš - njihov čovek...
  • Aleksa

    01.01.2019 02:21
    Oštećeni su, al u mozak
    Ti sto plaćaju radnike 26.000 a sad ce morati da isplaćuju 28.000 mesečno, da ih vidim ja da žive mesec dana od 900 dinara dnevno, u šta uračunati stanovanje, račune, i ostale troškove... Oštećeni... Nece moci da kupe novi model Mercedesa pa će ih u kafiću zezati poslovni "partneri".
  • aero casper

    01.01.2019 02:15
    i treba
    saćam se priče od pre 10tak godina, dođe neki švaba sa mercedesom u srbiju na sastanak kod potencijalnog poslenov partnera... a ovaj u srbiji ima noviji i veće mercedes... i pita ga švaba, pa dobro koliko dugo postoji tvoja firma, ovaj naš kaže za 5 godina sam sve ovo stvorio... a švaba čiji je još otac otvorio privatnu firmu pre 30 godina se lepo okrene i kaže, nek ti je sa srećom i ode kući...
    idite u lindu, pitajte zaposlene da li su zadovljni? pitam ja jednog privatnika, kolik ozaradiš mesečno, on kaže 4-5 hiljada evra... a kada bi dao radnicima duple plate imao bi 2 hiljade... al i to mu nije dovoljno, hoće najnoviji mercedes... ok, ja sam privatnik, poslodavac, pa kažem sebi kolika je motivacija radnika da radi kod mene za minimalac, nama je, tako će i da mi "pomaže" u poslu... a idite u tu istu lindu i da vidite kako se radnici kidaju za posao i kako im ništa nije teško... zašto, pristojna, poštovanje, 5 radnih dana itd... da se razumemo nije ni u lindi sjanjno, ali je bolje nego kod konkurencije... što mi kaže jedan poznanik, plati, pa me vozaj koliko hoćeš... a to da će poslodvci bit oštećeni, to ne pije vodu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.