Agencija za bezbednost saobraćaja: Oprez u vožnji, bez alkohola

Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije pozvala je sve vozače da budu posebno oprezni zbog pojačanog saobraćaja pred novogodišnje i božićne praznike.
Agencija za bezbednost saobraćaja: Oprez u vožnji, bez alkohola
Foto: 021.rs
Agencija u saopštenju upozorava sve vozače da pod uticajem alkohola nije dozvoljeno niti bezbedno učestvovati u saobraćaju.
 
"Vozači pod dejstvom alkohola često nisu ni svesni da su im brzina reagovanja, sposobnost donošenja odluka i procena umanjeni, a sva čula oslabljena", upozorava se iz Agencije.
 
Sve navedeno povećava rizik za nastanak saobraćajnih nezgoda, čak i dan nakon slavlja. Podsećaju roditelje čija su deca nedavno položila vozački ispit i stekla probnu vozačku dozvolu da nije dozvoljeno i vrlo opasno ukoliko im dopuste da sami upravljaju vozilom u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima novogodišnjih praznika.
 
Agencija u saopštenju navodi da je uprkos obavezama koje svi imaju uoči praznika neophodno posvetiti dodatnu pažnju u saobraćaju. Podseća da pešaci koji često prelaze preko kolovoza ne obraćaju dovoljno pažnje na vozila, pa su na taj način izloženi velikom riziku od stradanja u saobraćaju zbog velikih gužvi. "Ukoliko upravljate vozilom u neposrednoj blizini tržnih centara i drugih mesta za kupovinu, neophodno je da budete dodatno oprezni u odnosu na veći broj pešaka i drugih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju.
 
Agencija takođe napominje da je od 1. novembra do 1. aprila obavezno posedovanje zimske opreme i preduslov za bezbednu vožnju u zimskim uslovima, a posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada je zbog magle i padavina moguća smanjena vidljivost i klizav kolovoz. Vozači pre nego što krenu na put treba da provere tehničku ispravnost vozila.
 
Agencija podseća da se u istom periodu novogodišnjih i božićnih praznika prošle godine na putevima Republike Srbije dogodilo ukupno 90 saobraćajnih nezgoda, u kojima je nastradalo 46 lica, od čega je 44 povređeno, dok je dvoje poginulo. Najviše nastradalih učesnika u saobraćaju su starosti oko 30 godina i nezgode su se desile u naseljenim mestima. Najkritičniji period dana za sve učesnike u saobraćaju je oko 17 časova, i prvi sat nakon ponoći. Takođe, apelujemo na vozače da budu oprezni tokom celog dana, a posebno u ranim jutarnjim časovima kada je vidljivost znatno smanjena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.