Građanima koji do 5. marta ne zamene oružne listove biometrijskim ispravama prete kazne

Građani koji legalno poseduju vatreno oružje moraju stare oružne listove da zamene novim biometrijskim ispravama do 5. marta ove godine, jer tada ističe trogodišnji rok dat Zakonom o oružju i municiji čija je primena počela u martu 2016.
Građanima koji do 5. marta ne zamene oružne listove biometrijskim ispravama prete kazne
Foto: Pixabay
Za izdavanje novog oružnog lista građani treba da izdvoje 1.500 dinara za obrazac oružnog lista, kao i za taksu koja, ukoliko poseduju oružje sa olučenm cevima, iznosi 5.360 dinara, odnosno 2.560 dinara za oružje sa neolučenim cevima.
 
Vlasnici oružja dužni su da dostave i lekarsko uverenje, čija cena se kreće od 3.000 do 6.000 dinara u zavisnosti od zdravstvenih ustanova, kao i potvrdu o nekažnjivosti.
 
Građani koji poseduju oružje dužni su da na svakih pet godina dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja.
 
"Fizičko lice kome je po ovom zakonu odobreno nabavljanje oružja iz kategorije B, odnosno izdat oružni list, mora nadležnom organu svakih pet godina odnosno po isteku važenja lekarskog uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja dostaviti novo uverenje koje nije starije od mesec dana", piše u Zakonu o oružju i municiji.
 
Građanima koji do 5. marta ne zamene stare oružne listove novim preti prekršajna kazna od 5.000 do 150.000 dinara, kao i mogućnost oduzimanja oružja i municije.
 
Gubitak oružnog lista prijavljuje se policijskoj upravi prema mestu prebivališta i podnosi se zahtev za izdavanje novog oružnog lista, koji košta 800 dinara.
 
Za razliku od starog, na jednom novom biometrijskom oružnom listu biće moguće registrovati i do 10 komada pušaka ili pištolja.
  • Jovan

    05.01.2019 22:19
    Lekarski
    Lekarski pregled ne mora biti od 3-6 hiljada
    Stadion soping centar - 2 hiljade, kome treba
    Pozdrav
  • Morgensen

    03.01.2019 07:57
    Nesto malo o lekarskim pregledima:Jasno je da treba ptegled neuropshijatra,psihologa,oftalmologa,ORL,ali zasto bre labaratorija,zasto EKG, ceo internisticki nalaz.Da li treba nalaz stomatologa,ginekologa....
    Pare su u pitanju!Potvrda od osnovnog suda,pa jos i od viseg niste kriminalac ili ratni zlocinac i da ne nabrajam dalje.Dakle sve se radi na tome da oruzje uvede u sive tokove,pa da se nabavlja kod raznih trgovaca oruzjem kao sto je recimo tatica doktora policije.Napredna i prosperitetna Srbija velikog vodje.




  • Nikola

    03.01.2019 00:25
    Sramota
    Da pozdravim sve i da navedem nesto bitno. Da niko ne moze dobiti oruzje tj da mu ostane posle 45g posedovanja ako mu je bilo ko u porodici ili na adresi stanovanja imao problem sa zakonom. Ne znam kako ce resiti gde zive u dvorisnim stanovima ili zgradama gde ima pravih kriminalaca.Naravoucenije bog te dovoljno kazni da posteno odhranis dete i ako ga ulica uzme a ti si nemocan jer nemas kome se obratiti kazni te i drzava oduzimanjem. Ili ti je kojim slucajem psihijatrijski slucaj isto ti se hvata. Lovaca je bilo 136000 u Srbiji da su bili pametni osnovali bi stranku i bilo bi ih 1.500.000 jer svako ima ukucane i rodbinu a kada je to neko u sali rekao odmah je izasao zakon da se sve to smanji i razoruza. Bili bi najveca politicka stranka. Da li znate da je lovcima zabranjen podmladak i bilo kakav kontakt sa osobama koji nisu lovci. Smesno je jer da bi neko naucio i zavoleo fudbal mora od malena da se uci a naravno lovci ne smeju po zakonu. A gde su svi ostali gradjani koji imaju oruzje pored lovaca. Malo je sto smo podigli Crvenu Zastavu kupovinom oruzja a potom placali uredno drzavi Jugoslaviji pa Srbiji i Crnoj Gori pa sad Velikoj Srbiji uh kako je ovo sve bljutavo i degutantno da niko ne moze da stane na stranu postenom narodu. Bilo ko moze udariti glavom u zid pozvati policiju i kraj nikad vise nema oruzja niti kad se dokaze nema jako je to tuzno jakoooo. Ne mogu pisati vise ima puno primera i niko da nas zastiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija