Radnici u štrajku nisu dobili naknadu za novogodišnje paketiće za decu

Štrajkački odbor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) saopštio je danas da je od Vlade Srbije ponovo zatražio da u dnevni red uvrsti razmatranje njihovih problema i zahteva, kao i da su uputili dopis Savetu za zaštitu prava dece kako bi ukazali na diskriminaciju i gaženje prava dece zaposlenih koji štrajkuju, jer kako su naveli nisu dobili isplate za novogodišnje paketiće.
Radnici u štrajku nisu dobili naknadu za novogodišnje paketiće za decu
Foto: Pixabay
Jedinstvena organizacija sindikata i sindikat „Nezavisnost“ najavili su da će i u 2019. nastaviti štrajk koji su započeli 24. decembra, i naveli da je direktor RGZ "preduzeo niz radnji i mera kojima je narušio zakonska prava i slobode zaposlenih o organizovanju i učešću u štrajku".
 
"Najdrastičniji oblik zlouptrebe položaja i funkcije se ogleda u izdavanju rešenja o premeštaju članova štrajkačkog odbora, a naročito u neisplaćivanju naknade za novogodišnje paketiće deci zaposlenih koji su u štrajku. Ovaj poslednji anti-civilizacijski primer je nešto što je nezabeleženo u radu nekog državnog organa u civilizovanom delu sveta u poslednjih pola veka", navodi se u saopštenju sindikata.
 
Sindikalci su najavili da očekuju priključenje štrajku i članstva Sindikata zaposlenih RGZ ASNS.
 
"Doneta je oduka o pokretanju krivične prijave protiv odgovornih rukovodilaca RGZ-a zbog kršenja prava na štrajk i diskriminacije i mobinga. Pokrenut je Zahtev za hitan inspekcijski nadzor inspektorata za rad", navodi se u saopštenju.
 
Oni su izrazili nadu da će Vlada uz posredovanje predsednika Srbije početi da radi na rešavanju njihovih problema.
 
"Ako je svim stranama u interesu uspostavljanje efikasnijeg i funkcinalnijeg sistema poslovanja RGZ-a onda zaista čudi ovakvo ponašanje i tolerisanje nasilja i nezakonitih radnji u jednoj od najvažnijih državnih institucija", zaključuje se u saopštenju.
 
Zaposleni u više od 100 Službi zа kаtаstаr stupili su u štrajk u ponedeljak, 24. decembra, pre svega nezadovoljni mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, kao i primanjima koja su u odnosu nа 2012. godinu nižа zа skoro 20 odsto.
  • Djole

    03.01.2019 16:12
    Bahati
    E posto je sindikat podneo prijavu savetu za prava deteta direktor se uprpio pa kaze sledece nisu im sluzbe dostavile tabele kome treba da se uplati. Ali se malo zajebao jer sluzbe ne salju same te tabele te tabele se iz beograda salju svim sluzbama pa onda sluzbe dobiju rok do kad da ih vrate popunjene a on je tabele poslao samo sluzbama koje nisu u strajku sto se vrlo lako moze utvrditi vidi se na emailu kojim sluzbama je slato sto mogu potvrdizi i nacelnici sluzbi. E sad si se zajebo bahati vreme ti je isteklo ima da letis odatle dosta nam je takvih.
  • Drveni advokat

    03.01.2019 11:22
    @lol
    "Nije obaveza, već dobra volja."
    - Zaboravio si samo jednu činjenicu - PREMA SVIMA JEDNAKO.
    Osnosno, ne možeš u jednom preduzeću nekom da daš i iskažeš dobru volju, a nekome da ne daš. Inače je to direktno kršenje ustava, segregacija ljudi.
    O tome mi ovde pričamo.
    Ako je hteo da se igra kažnjavanja, nije smeo nikom da deli paketiće.
  • Slobodan

    03.01.2019 10:22
    Šta država radi ... a šta vidi
    ZAPOSLENI znaju vrlo dobro šta nevalja u RGZ-u, ko šta radi i koliko ko od zaposlenih zna posao i ko je predan poslu ... ko i kako zarađuje LD... itd. Na šalteru možete da saznate i više informacija vezano za rad RGZ i zaposlenima u RGZ .... ako Vam je uopšte stalo do rada i discipline koju tražite od najnižih struktura zaposlenih ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.