Na čelu ključnih javnih preduzeća i dalje vršioci dužnosti

Prošle su skoro dve godine od zakonskog roka koji je predviđen da se izaberu direktori javnih preduzeća, a na čelu mnogih i dalje nisu kandidati izabrani na konkursu, već v. d. direktori.
Na čelu ključnih javnih preduzeća i dalje vršioci dužnosti
Foto: Pixabay
Vršioci dužnosti vode ključne kompanije u zemlji, a većina je u "privremenom" statusu mimo svih zakonskih rokova.
 
Da li ovakav status rukovodilaca dovodi do situacije da se ne preuzima puna odgovornost za postupke, ali i neophodne reforme, teško je reći. Da li se država plaši da izborom rukovodstava velikih sistema stvara "male bogove" ili želi da drži upravljanje pod punom kontrolom, takođe je teško proceniti, pišu Novosti. Ipak, maglovite nadležnosti državnih menadžera daju osnov za spekulacije.
 
Tokom prošle godine Ministarstvo privrede raspisalo je 27 javnih konkursa. Većina njih, i posle više od godinu dana, je i dalje otvoreno. Iako su u većini slučajeva obavljeni i razgovori i testiranja kandidata, najbolji nije izabran. Takođe, Vlada je u više slučajeva, usred izbornog procesa, na njihovo čelo imenovala v.d. direktora.
 
Tokom potrage za profesionalnim menadžerom, za v.d. je postavljen prvi čovek "Resavice", "Koridora Srbije"; "Srbijašuma", "Lutrije Srbije", a rotirale su se i kolege vršioci dužnosti na čelnim mestima "Srbija kargo" i "Infrastrukture Železnica Srbije". U privremenom statusu su i prvi ljudi "Elektroprivrede Srbije", "Pošte", "Srbija voza", "Puteva Srbije", "Srbijavoda"; "Jugoimport SDPR", "Skijališta" i Nacionalnog parka "Tara".
 
Zbunjuje poruka koju država šalje nepoštovanjem zakona koji je sama donela, objašnjava Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.
 
"To nije dobro ni za nju, a ni za ljude koji su u tom statusu. Biranjem vršioca dužnosti, poručuju u stilu one narodne 'drži vodu dok majstori odu'. Očekuje se da država poštuje svoje zakone, a ako ona to ne čini onda nema kredibilitet da od građana očekuje da ga poštuju. Ona ima silu i može da ih natera da poštuju zakon, ali u moralnom smislu gubi pravo na to. Ne radi država to slučajno. Figurativno rečeno, ona tako te ljude drži na uzdi. Jedna je situacija kad je neko izabran na konkursu, kada okupi svoj tim i pravi planove na osnovu četvorogodišnjeg mandata, a druga kada svakog trenutka mogu da ga opozovu. Vršilac dužnosti nije normalno i stalno rešenje. To  bi trebalo da je privremena mera", zaključuje Savić.
  • Savić

    04.01.2019 08:34
    Još su u v.d. statusu da bih ih lakše kontrolisao onaj koji ih je tu i delegirao.
  • @

    03.01.2019 18:19
    Nije namerno nego nemarno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija